Genrebild.

Genrebild. Foto: Adobe Stock

Cancerbehandlingar skjuts upp när cellgifter levereras för sent

Patienter har även fått försämrad smärtlindring

SKÅNE.

Patienter har drabbats när läkemedelsföretaget ApoEx har misslyckats med att leverera sina leveranser i utsatt tid. Det innebär att operationer och behandlingar har skjutits upp.

Av
Sofia Sundqvist

En granskning som HD/Sydsvenskan gjort visar att läkemedelsförsörjningen i bland annat Malmö, Helsingborg och Lund har brustit i 500 fall.

Vid ett 50-tal tillfällen har följder och risker blivit smärtsamma eller allvarliga, skriver Sydsvenskan. Patienter som har behövt smärtlindring har fått vänta och även cancerpatienters behandlingar har skjutits upp.

Enligt avtalet med ApoEx måste företaget leverera läkemedel i tid i minst 98 procent av fallen.

I ett uttalande till Sydsvenskan säger Per Holmér, chefsapotekare vid Region Skåne, att företaget ”oftast” lever upp till det, men att kravet periodvis inte uppfylls.

Några orsaker till förseningar uppger Per Holmér bland annat har varit en bristande kommunikation mellan beställare och leverantör, chaufförer som har kört fel med leveranser och att företaget ApoEx periodvis inte haft tillräckligt med personal.

ApoEx har i ett uttalande till Sydsvenskan kommenterat att de anser sig totalt sett ha levt upp till kraven på en hög patient- och leveranssäkerhet, och att de arbetar med att utreda och åtgärda felen och ser mycket allvarligt på händelserna.

Publicerad 09 July 2019 11:30