Fotograf: Tomislav Stjepic

Hjärtsjuk pojke utvisas – skickas enligt läkarna mot en säker död

Adekvat vård och tillgång till medicin saknas i hemlandet

LUND. Den då 14- åriga pojken drabbades av akut hjärtsvikt under en resa till Sverige 2015. I enlighet med FN:s barnkonvention, om att alla barn ska ha rätt till lika vård oavsett deras förutsättningar, genomgick han en hjärttransplantation i Sverige. Nu utvisas han trots att hans tillstånd kräver livslång vård som inte kan ges i hemlandet.

– Jag fick ett nytt hjärta här, en andra chans till ett riktigt liv. Nu vill man ta det ifrån mig, säger den nu 19-åriga pojken till Kvällsposten som rapporterat om hans öde i en rad artiklar.

Det var under en resa till Sverige från Kosovo 2015 som pojken drabbades av akut hjärtsvikt. Hans enda chans att överleva var att få ett nytt hjärta, vilket han också fick i september 2015. Transplantationen gick bra och tack vare den medicinska behandling med immunförsvarshämmande medel som han fått sedan dess har kroppen accepterat det nya organet.

Som transplanterad måste man dock fortsätta äta medicin livet ut. Att utvisa den nu 19-åriga pojken är enligt läkarna därmed som att skicka honom mot en säker död.

– Minsta osäkerhet när det gäller tillgången på vård eller rätten till den vård som finns är helt oacceptabel när det gäller transplanterade patienter, säger Karin Tran Lundmark, läkare på Barnhjärtcentrum i Lund, till Kvällsposten.

Med hänsyn till bristen på vård i Kosovo kommer pojken dock inte utvisas till sitt hemland utan till grannlandet Serbien som sedan några år tillbaka transplanterar hjärtan.

Enligt Migrationsverket ska pojken där kunna söka medborgarskap och därmed få den vård han behöver. Pojkens läkare i Sverige är dock inte övertygade om att deras patient kommer erbjudas den vård han behöver.

– De påstår att man som medborgare i Kosovo kan få samma vård som serbiska medborgare, men enligt en analytiker på samma myndighet är den frågan inte helt utredd, säger Karin Tran Lundmark till tidningen.

Hon berättar att analytikern på Migrationsverket säger sig ha information som tyder på att medborgare i Kosovo som inte är etniska serber har mycket svårt att få medicinsk hjälp i Serbien annat än genom inofficiella kanaler och mutor.

– Jag kan verkligen inte förstå detta. Man skickar en hjärttransplanterad patient till ett för honom främmande land utan medicinsk uppföljning. Det är inhumant och faktiskt alldeles fruktansvärt, säger hon.

Enligt Migrationsverket är alla förberedelser för utvisningen klara och ett läkarteam kommer ta emot pojken när han anländer till Serbien.

– Det som är avgörande för ett sånt här beslut, när det inte gäller skyddsskäl utan det är vårdbehovet som är själva skälet, så tittar man på om vården finns att tillgå i sitt hemland eller ett annat land som man kan resa till, sa Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson under våren i en intervju i SVT.

Tillsammans med pojkens advokat har flera specialistläkare på Barnhjärtcentrum i Lund överklagat utvisningsbeslutet, men utan resultat.

Pojken kommer därmed utvisas under sommaren.

Publicerad 29 June 2019 00:00