Mannens ska betala drygt 19 000 kronor i dagsböter.

Mannens ska betala drygt 19 000 kronor i dagsböter. Foto: Patrik Svedberg/Skärmdump Facebook

Administratör för "Stå upp för Sverige" döms

Nekar till brott

SVERIGE. En man som är administratör för Facebookgruppen "Stå upp för Sverige" lät rasistiska inlägg ligga kvar. Nu döms mannen till drygt 19 000 kronor i dagsböter och villkorlig dom för att han inte raderade kommentarerna. Domen kan komma att bli vägledande.

I våras åtalades en man i 50-årsåldern för att han i egenskap av adminsitratör låtit åtta inlägg ligga kvar som åklagaren menar utgör hets mot folkgrupp. I vissa av inläggen har personer från Mellanöstern och Afrika beskrivits som "apmänniskor". Andra inlägg har handlat om att muslimer bör "utplånas helt". Även en bild föreställande Adolf Hitler när han gör en nazihälsning har varit föremål för utredning.

Nu döms mannen för brott mot lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor, förkortad BBS-lagen.

"En administratör för Facebookgruppen Stå upp för Sverige döms till villkorlig dom och böter för att han inte tagit bort andra personers kommentarer som uppenbart utgjort hets mot folkgrupp", står det att läsa i ett pressmeddelande från tingsrätten.

Mannen vidgår att han varit administratör men nekar till brott och menar att han inte hunnit modererara alla kommentarer.

"Tingsrätten fann att mannen måste ha sett sex av dessa kommentarer och att han därför haft uppsåt till att inte ta bort dessa. Mannen hade även blivit uppmärksammad på förekomsten av de två övriga kommentarerna men hållit sig passiv. Han bedömdes därför ha varit grovt oaktsam beträffande sin underlåtenhet att ta bort dessa två kommentarer", står det att läsa.

BBS-lagen trädde i kraft redan 1998 men har bara tillämpats en gång tidigare. Den gången friades den åtalade. Domen mot mannen i 50-årsåldern är därför ovanlig i sitt slag och kan komma att bli vägledande om den överklagas hela vägen upp till Högsta domstolen.

Även personerna som skrivit de aktuella inläggen kan enligt åklagaren komma att bli misstänkta för brott.

Publicerad 25 June 2019 12:46