Rikard och Lisa Persson kämpat med att färdigställa deras husprojekt i Nybrostrand. Precis lagom till att allt blev klart slog blixten ner och orsakade en villabrand.

Rikard och Lisa Persson kämpat med att färdigställa deras husprojekt i Nybrostrand. Precis lagom till att allt blev klart slog blixten ner och orsakade en villabrand. Foto. Privat

Blixten gjorde familjens husdröm till aska

Barnen: "Varför valde åskan vårt hus?"

YSTAD/NYBROSTRAND. Det osannolika blev verklighet för familjen Persson i Nybrostrand. Under lördagens åskoväder slog blixten ner i deras hus och orsakade en brand med stora skador.– Vi tänker positivt, ingen blev skadad, säger Rikard Persson.

Av
Niklas Michin Aristoy

Senaste åren har Rikard och Lisa Persson kämpat med att färdigställa deras husprojekt i Nybrostrand. Precis lagom till att allt blev klart slog blixten ner och orsakade en villabrand.

– Vi har levt i det här projektet så länge. Det är så surt att man inte får njuta av det nu när allt är klart, säger Rikard Persson till Lokaltidningen.

Rikard hade i princip lagt sista stenen i trädgården när oturen var framme. Han hade ställt sig vid dörren med dottern för att titta på lördagens häftiga åskväder när blixten slog ner i huset. Rikard kände hur armen domnade och dottern föll mot golvet gråtandes.

Foto. Privat

– Barnen ställer mycket frågor nu. Om varför blixten valde att komma till oss och till vårt hus, och det är mycket ”dumma åskan”, berättar Rickard Persson.

Tack vare en rådig insats med hjälp av grannarna, kunde de släcka branden i markisen. Men snabbt upptäckte de att det brann från vinden och blev tvungna att tillkalla brandkår.

– Det känns inte som att vi hade kunnat göra något annorlunda. Det är väl ifall man skaffat åskledare, å andra sidan är det inte standard i fristående hus, resonerar Rickard.

Räddningstjänsten kom snabbt till undsättning och släckte branden. Men brand- och fuktskadorna är omfattande och familjens boendesituation är för närvarande oklar. För tillfället bor familjen hos Rikards fru Lisas mamma.

Foto. Privat

– Vi försöker tänka positivt. Ingen blev skadad. Och på ett sätt är det tur att vi var hemma. Om vi inte hade varit hemma hade ingen märkt att det börjat brinna. Då hade antagligen hela huset brunnit ner, säger Rikard Persson.

BRANDSKYDDSFÖRENINGENS TIPS VID ÅSKOVÄDER

  • Undvik att gå upp på berg, bada, åka i icke åskskyddad båt, vattensporta eller fiska. Vatten leder ström och en person blir lätt den högsta punkten om man är nära öppet vatten.
  • Undvik att stå under träd eller andra höga föremål.
  • Gå inomhus. Hus av betong är bäst eftersom de har armeringsjärn som är utmärkta åskledare. Finns inget hus så är du säkrare i en bil/ husvagn än på marken.
  • Dra ur sladdar ur vägguttagen och allt som är installerat till telenätet för att skydda dina elektriska apparater. Detta behövs inte om du har installerat åskskydd.
  • Det är inte farligt att prata i mobiltelefonen så länge du inte har laddningssladden ikopplad. Däremot ska du undvika att prata i den fasta telefonen.
  • Använd inte datorer med strömsladden i under åskväder.
  • Om du står nära platsen där åskan slår ner kan du få en stöt. Det kallas stegspänning och kan inträffa när blixten slår ner i marken och leder strömmen vidare. Risken för stegspänning är mindre om du står med benen tätt ihop.

Publicerad 23 June 2019 09:35