Malin Henriksson Weberg är ny ordförande i Skurups handboll.

Malin Henriksson Weberg är ny ordförande i Skurups handboll. Foto: Emma Brännman

Klubben som går mot strömmen – tvingas säga nej till de minsta barnen

Nya ordföranden: "Gemenskapen viktig både för ledare och för spelare"

SKURUP.

Samtidigt som det kommer rapporter om att pojkar idrottar allt mindre så noterar Skurups handboll en ökning. Klubben har för första gången på länge ett fullt pojklag och har antagningsstopp för de allra minsta.

Av
Emma Brännman

Skurups handboll har länge haft problem att få ihop till ett fullt pojklag men i våras hände någonting.

– Förut behövde man nästan alltid låna spelare från flicklaget. Men nu har det vänt och det är vi jätteglada över, säger Malin Henriksson Weberg som alldeles nyligen valdes till styrelseordförande i klubben.

Skurups handboll har sedan ett par säsonger tillbaka fått sätta ett antagningsstopp för de minsta barnen. De är mellan åtta och nio år och skrivs in i det som kallas för "boll och lek". Malin Henriksson Weberg tror att det stora antalet som vill in i klubben beror på att före detta aktiva handbollsspelare har vuxit upp och själva fått barn. Då ökar intresset för sporten igen.

– Vi fick också flera nya spelare i samband med att vi hade en prova-på-dag under sportlovet. Flera fritids kom hit med sina elever och jag tror att vi var runt 100 stycken i hallen. Vi brukar vara ett tiotal sådana dagar, säger Malin Henriksson Weberg.

Vid sommaravslutningen samlades spelare från alla lag för gemensamma aktiviteter.

Vid sommaravslutningen samlades spelare från alla lag för gemensamma aktiviteter. Foto: Skurups handboll

För att fortsätta ha en god inströmning och hålla kvar spelarna menar ordföranden att det är viktigt med aktiviteter utanför ordinarie träningar och matcher.

– Gemenskapen är viktig både för ledare och för spelare och de unga måste ha någon att se upp till. Vi hade till exempel en stor sommaravslutning nyligen där vi bjöd in alla våra medlemmar, från de minsta upp till herrlaget, och i september ska vi ha ett läger för alla våra spelande lag på Österlen. Spelarna tar hand om varandra och ser till att ha roligt tillsammans, det är vad det handlar om, säger Malin Henriksson Weberg.

Hon kom själv i kontakt med Skurups handboll för fem-sex år sedan när hennes dotter gick med i klubben.

– Jag är en sådan som har svårt att sitta och titta på och vill gärna engagera mig på något sätt. Det började med att jag blev lagledare och sedan gick jag med i styrelsen.

Malin Henriksson Weberg.

Malin Henriksson Weberg. Foto: Emma Brännman

Malin Henriksson Weberg är dessutom aktiv i Skurups AIF, där sonen tränar fotboll. Till vardags jobbar hon som lärare, vilket hon ser som en styrka även i föreningslivet.

– Jag har stor glädje av min pedagogiska bakgrund när det gäller att stötta spelare och ledare. Eftersom jag är lärare vet jag också hur det är att behöva be om hjälp och hur mycket det betyder med föräldrar som engagerar sig.

Publicerad 17 June 2019 10:32