Isabelle Svensson firade med bland andra Roko Kursar och Bengt Westerberg.

Isabelle Svensson firade med bland andra Roko Kursar och Bengt Westerberg. Foto: Åse-Marie Nilsson

Deras ersättning höjs fyra kronor – firade med tårtkalas

Daglig verksamhet firade med tårtkalas

MALMÖ. Länge har personer som jobbar inom daglig verksamhet varit missnöjda med habiliteringsersättningen. Nu har ersättningen höjts från åtta till tolv kronor. Något som firades med tårta, tillsammans med bland andra Bengt Westerberg.

Förra året gick brukarna på daglig verksamhet ut i strejk för att få höjd habiliteringsersättning. Målet då var att höja ersättningen från fyra kronor till 20 kronor per timme. Det blev åtta kronor. Den 1 maj höjdes ersättningen ytterligare, till tolv kronor.

– Vi är nöjda. Det här är viktigt för att vi ska kunna leva som alla andra som inte har funktionsvariationer, säger Isabelle Svensson, en av brukarna som har drivit frågan.

Kollegan Christina Dimetriou är också nöjd, även om hon gärna sett en ännu högre ersättning.

– Ett busskort är dyrt och vi skulle vilja ha ett gratis busskort. Men nu prioriterade politikerna ersättningen istället. Vi har kämpat för det här i många år.

Det hela firades med ett tårtkalas, med bland andra Roko Kursar, (L) funktionsstödskommunalråd, och den före detta ledaren för folkpartiet, Bengt Westerberg.

– Ersättningen har under lång tid varit extremt låg och historiskt har vi haft ett lågt deltagande i daglig verksamhet i Malmö. En högre ersättning stimulerar deltagandet. För den här gruppen kan det vara svårt att ha råd med ett busskort, säger Roko Kursar.

Malmö har nu en av landets högsta habiliteringsersättning, men ambitionen är att ersättningen ska höjas ännu mer.

– Reallönerna har rusat iväg medan habiliteringsersättningen legat på samma nivå länge, säger Roko Kursar.

Alla ville prata med Roko Kursar och Bengt Westerberg.

Alla ville prata med Roko Kursar och Bengt Westerberg. Foto: Åse-Marie Nilsson

Redan nu märks en effekt i den dagliga verksamheten.

– Närvaron och motivationen har ökat, så klart. Allt blir dyrare så det är klart att en högre ersättning betyder mycket. Det ger en känsla av att äga sitt eget liv, säger Malin Davidsson, aktivitetsledare på daglig verksamhets redaktion.

Isabelle Svensson och Christina Dimetriou fortsätter att driva frågan om högre ersättning, denna gång med ett riksperspektiv.

– Nu vill vi hjälpa andra. En del kommuner har inte ens habiliteringsersättning. Vi vill få dem att inse hur viktig den är, säger Isabelle Svensson.

Publicerad 27 May 2019 00:00