Politiken är oense om försäljningen av KKB. Men en försäljning ska det bli. En majoritet är för beslutet. Från vänster: Catrin Tufvesson (S) och Pia Almström (M).

Politiken är oense om försäljningen av KKB. Men en försäljning ska det bli. En majoritet är för beslutet. Från vänster: Catrin Tufvesson (S) och Pia Almström (M). Foton: Kävlinge kommun/John Nordh

Utförsäljning av allmännyttan skapar stor oro: "Jag vill inte behöva flytta"

Almström: "Som hyresgäst behöver man inte vara orolig"

KÄVLINGE.

Nu är beslutet taget i kommunstyrelsen att sälja av 15 procent av KKB:s fastighetsbestånd – motsvarande 350 till 400 lägenheter. "Ett aktivt beslut för att möta den positiva utvecklingen som kommunen står inför" anser Alliansen. "Dåligt för kommunens samhällsutveckling", tycker den rödgröna oppositionen.

Av
John Nordh

På kommunstyrelsens senaste sammanträde bestämdes det att försäljningen av KKB ska gå vidare till kommunfullmäktige den 10 juni då det slutgiltiga beslutet tas. En majoritet av partierna (Alliansen med M, C, L och KD tillsammans med SD) är för beslutet medan den rödgröna oppositionen (S, MP och V) är emot.

Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, ser en stor vinst med affären.

– Dels så får vi in fler aktörer på hyresmarknaden som får krav på sig att bygga nytt och eftersom försäljningen ger KKB ett större kapital så kommer de också kunna bygga fler hyresrätter, säger hon.

Många hyresgäster har bemött planerna med oro. Vad händer med hyran när en privat aktör tar över och börjar renovera fastigheterna? Det är en av frågorna som har uppkommit.

Eva Pålsson är en av hyresgästerna som Lokaltidningen har varit i kontakt med. Hon bor ensam i en lägenhet på Korsbackaområdet med en hyra på 5 100 kronor.

– Min man gick bort för tre år sedan och som ensamstående är det den hyran jag klarar av. Jag är orolig för att om huset blir uppköpt så kanske hyran blir dyrare. Jag trivs jättebra och vill inte behöva flytta, säger hon.

Är det inte bra om lägenheterna rustas upp?

– Men då åker ju hyran upp. Lägenheterna håller redan rätt så bra klass. Den jag fick var lite nedgången men det fixade KKB till. Jag gillar KKB och tycker att de sköter sig bra.

Pia Almström tycker att den breda oro som har spritt sig om beslutet är olycklig. Hon hävdar att exakt samma regler gäller för en privat hyresvärd som för KKB när det till exempel handlar om hyreshöjningar.

– Som hyresgäst inom KKB idag behöver man inte känna någon oro. Med beslutet vill vi att det ska bli bättre för våra kommuninvånare, inte att människor ska bli av med sina lägenheter. Vi vill att en del av vårt bestånd ska renoveras, men det innebär inte att hyrorna får höjas hur som helst, säger hon.

Den rödgröna oppositionen delar inte Alliansens och Sverigedemokraternas synpunkter. Catrin Tufvesson (S), oppositionsråd i Kävlinge, ser en risk att allmännyttan ska försvinna som ett resultat av utförsäljningen. Hon är också orolig för att hyrorna ska stiga när man höjer statusen på ett område genom renoveringar.

– Vi vill ha kvar allmännyttan och utveckla den för att kunna erbjuda det breda utbudet av bostäder som medborgarna efterfrågar. Börjar man sälja ut delar av vårt kommunala bostadsbolag så är det inte bra för kommunens samhällsutveckling, säger hon.

Enligt beslutet ska KKB ställa krav på köparen att investera i ytterligare byggnation och även göra investeringar i köpt bestånd. Det var en viktig faktor till att Sverigedemokraterna valde att ställa sig bakom beslutet. Men Catrin Tufvesson ser en risk att det kravet kan försvinna om köparen i framtiden väljer att sälja fastigheten vidare.

– Hur kan kravet juridiskt fastställas på den nya köparen? frågar hon sig.

Enligt Pia Almström kan detta aldrig garanteras. Men hon berättar att det kommer ställas höga krav på köparen.

– Vi kommer inte sälja till vem som helst utan till en välrenommerad köpare. Seriositeten går i första hand och det finns många aktörer som är intresserade av att långsiktigt investera i hyresfastigheter, säger hon.

Även Hyresgästföreningen är kritiska och har startat en namninsamling i syfte att stoppa planerna på försäljningen. I skrivande stund har 386 personer skrivit under. Mest kritisk är Hyresgästföreningen mot att kommunen ska använda pengar från hyresgästerna för att finansiera kommande idrottsanläggningar. Något som föreningen hävdar är en dubbelbeskattning.

Pia Almström håller inte med:

– Det är faktiskt inte hyresgästerna som äger KKB utan alla kommuninvånare. Kan vi ta del av förtjänsten som försäljningen ger till något som gagnar alla så är det positivt.

Publicerad 26 May 2019 00:00