Lomma sticker ut i statistiken med högst andel mammor i landet.

Lomma sticker ut i statistiken med högst andel mammor i landet. Foto: adobe stock

Här finns störst andel mammor att fira

Lomma sticker ut från rikssnittet

LOMMA.

Den kommun i landet där det finns störst andel mammor är Lomma. Här är över 80 procent av kommunens kvinnor över 18 år är mammor. Det kan jämföras med rikssnittet på drygt 70 procent.

Av
Lena Karlsson

I Sverige finns det cirka 2,9 miljoner mammor att fira på mors dag söndagen den 26 maj. Det framgår av siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Men hur stor andel av kvinnorna som är mammor varierar stort, från 81 procent i Lomma till 55 procent i Solna.

– Studentkommuner och stora inflyttningskommuner som storstäderna pressar ner andelen mammor, för att de har en ganska hög andel kvinnor mellan 20 och 30 år. I den åldern är det fortfarande relativt få kvinnor som har fått sitt första barn, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, till nyhetsbyrån Siren.

Om än inte lika mycket som i hela landet så varierar andelen mammor även i Skåne. Lomma toppar ststistiken. Här finns 9381 kvinnor över 18 år. Av dessa är 7635, det vill säga 81,4 procent mammor. Det är tio procentenheter högre än rikssnittet.

Minst andel mammor i Skåne finns i studentstaden Lund. Av 50 716 kvinnor är 30 312 mammor, det vill säga knappt 60 procent.

Publicerad 26 May 2019 00:00