Vd Boris Lennerhov och Gekås i Ullared kommer att skänka allt överskott för de nya platspåsarna till två välgörenhetsorganisationer.

Vd Boris Lennerhov och Gekås i Ullared kommer att skänka allt överskott för de nya platspåsarna till två välgörenhetsorganisationer. Foto: Jonas Arneson

Gekås nya satsning för att rädda miljön

Ullareds-företaget skänker överskottet till välgörenhetsorganisationer

HALLAND. Gekås Ullared vill dra sitt strå i kampen mot en mer hållbar livsmiljö. Företaget ska nu börja sälja en ny plastpåse tillverkad av 50 procent återvunnen plast. Överskottet från försäljningen skänks oavkortat till organisationerna Håll Sverige Rent och CancerRehabFonden.

Av
Rickard Gustafsson

De gula plastpåsarna med sin blå text har blivit en välkänd symbol för Skandinaviens största varuhus. Samtidigt har företaget insett att de miljoner kassar som säljs varje år bidrar till nedskräpning och användning av fossila bränslen.

Nu lanserar Gekås en ny och mer klimatsmart påse som företagets 4,8 miljoner shoppingkunder kan bära hem sina varor i.

– Den nya Gekåspåsen är tillverkad av 50 procent återvunnen plast. Vi har testat och utvärderat flera alternativ och landat i en materialmix som är mer miljövänlig att tillverka, men ändå håller lika bra som den klassiska påsen, säger vd Boris Lennerhov i ett pressmeddelande.

Årligen säljs 3,5 miljoner plastpåsar på Gekås Ullared. Överskottet kommer oavkortat skänkas till organisationerna Håll Sverige Rent och CancerRehabFonden. Det betyder att de två organisationerna varje år kommer att få ett tillskott på drygt en halv miljon kronor.

– Detta är ett litet steg mot en mer hållbar vardag, säger Boris Lennerhov och berättar vidare att företaget inte har någon ambition att tjäna pengar på försäljningen av plastpåsar utan vill att överskottet tillfaller organisationer som gör gott för både människa och miljö.

Den stora frågan är om Ullaredsföretagets initiativ kan få fler företag att följa efter, vilket skulle vara en stor framgång i kampen mot minskad plasttillverkning.

Publicerad 26 May 2019 00:00