I Skåne är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna nästan exakt lika stora.

I Skåne är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna nästan exakt lika stora. Bild: VALMYNDIGHETEN

EXTRA: (S) och (SD) nästan exakt lika stora i Skåne

Följ dramatiska EU-valet på Lokaltidningen.se under kvällen

SYDSVERIGE.

De verkliga valresultaten är ännu mer spännande än Vallokalsundersökningen. Enligt de röster som räknats hittills har Liberalerna 4,1 procent, men 600 distrikt är kvar att räkna. Några få röster kan avgöra om Liberalerna åker ur eller stannar kvar. I Skåne röstade nästan lika många på SD som på Socialdemokraterna.Fortsätt följa valresultaten här på Lokaltidningen.se!

Av
ANDERS G BERGQUIST

Om Liberalerna hamnar under fyra procent får de ingen representant i EU-parlamentet. Nu ligger de på 4,1 procent, men nästan tio procent av rösterna är kvar att räkna. De minskar med 5,8 procent.

Feministiskt initiativ åker ut med dunder och brak och får 0,8 procent och Miljöpartiet minskar med 3,8 procent. Även Socialdemokraterna minskar med 0,9 procent och hamnar på 23,7 procent, men är största parti. De har alla minskat och är förlorarna.

Nu är det dags att fördela posterna i EU-parlamentet.

Nu är det dags att fördela posterna i EU-parlamentet. Foto: ADOBE STOCK

Till segrarna tillhör Sverigedemokraterna, som ökar med 5,7 procent till 15,6 procent och Centerpartiet som ökar med 4,2 procent till 10,7 procent, medan moderaterna ökar med 3,2 procent. Kristdemokraterna ökar med 2,7 procent till 8,6 procent. Sverigedemokraterna lyckades inte gå om Moderaterna som näst största parti.

Det är tydligt att SD:s största fäste är Skåne. I landet som helhet kom de på tredje plats. I Skåne kom de på klar andra plats, bara 0,5 procent från S. S fick 20,9 procent och SD fick 20,4 procent.

TEXTEN UPPDATERAS

Publicerad 26 May 2019 00:00