"Det handlar om barnens säkerhet", säger Östra Strö-borna som är oroliga för konsekvenserna av att gatubelysningen försvinner. Foto: Anja Degerholm

Byborna protesterar mot mörkläggningen: "Släcker ner landsbygden"

Eslövs kommun vill ta bort all belysning vid Östra Strö fälad

ÖSTRA STRÖ.

Efter sommaren ska gatubelysningen vid Östra Strö fälad plockas ner. Det oroar många bybor, inte minst dem som har barn som går längs vägen för att ta sig till skolbussen.

– Det är inte kul att låta min åttaårige son gå i mörkret längs en 70-vägen. Det känns inte rättvist att man lägger massor av pengar på ombyggnaden av Stora torg i Eslöv samtidigt som man släcker ned landsbygden, säger bybon Tobias Månsson.

För två år sedan tog miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslut om att gatubelysningen på vissa platser utanför tätorten skulle tas ner med start hösten 2019. Anledningen: att de är i så dåligt skick.

Vid Östra Strö fälad handlar det om totalt tio stolpar. Fyra stycken på den enskilda vägen som sköts av Fäladsvägens vägsamfällighet och sex stycken som står på Trafikverkets väg. I området finns det ett trettiotal hushåll, varav många barnfamiljer.

– Det här visar hur svårt kommunen och Trafikverket har att prata med varandra. Det drabbar barnen i Östra Strö, de borde verkligen göra något för barnens trygghet, säger Sven-Erik Johansson, ålderman i Östra Strö byalag som i flera år kämpat för att få sänkt hastighet genom byn.

Skolbussen stannar i kurvan där allmän och enskild väg möts. Efter att stolparna tagits bort lovar kommunen att sätta upp en rörelsestyrd solcellsbelysning vid hållplatsen.

– Barnen måste fortfarande gå i mörkret för att komma fram till busshållplatsen, det är det som är problemet, säger Ronny Dahlkvist som har flera barnbarn som åker skolbuss varje dag.

Hans dotter Jessica Dahlkvist bor närmast busshållplatsen med sin familj. Hon är oroad för säkerheten för sina tre barn om belysningen försvinner.

– Det är nog svårt att föreställa sig hur becksvart det blir här ute på vintern och det kör mycket tung trafik eftersom det ligger ett åkeri i närheten. Dessutom vet man ju hur snabbt barn kan få för sig något och springa iväg, då kan olyckan snabbt vara framme, säger hon.

Nyligen tog miljö- och samhällsbyggnadsnämnden beslut om att erbjuda vägföreningar att ta över driften av belysningen. Detta är dock inte ett alternativ enligt Ronny Dahlkvist och de andra i vägföreningen.

– Först ska de ha en engångskostnad på 10 000 kronor per stolpe, det hade blivit totalt 100 000 kronor. Dessutom ska vi betala driftskostnader och underhåll, det hade blivit alldeles för dyrt, säger han.

Fyra byar berörs

Skeglinge: 7 ljuspunkter.

Östra Strö fälad: 10 ljuspunkter.

Sebbarp: 1 ljuspunkt.

Hammarlunda: 6 ljuspunkter.

Publicerad 26 May 2019 00:00