Mannen höggs utanför ett bostadshus i Perstorp.

Mannen höggs utanför ett bostadshus i Perstorp. Foto: Polisens förundersökning

Höggs i huvudet med machete – tre män frias

Trots blod på gärningsmännens kläder och flertal vittnen går det inte att fastslå händelseförloppet

PERSTORP.

Tre Perstorpsbor åtalades för att beväpnade med varsin machetekniv gått till angrepp mot en ung man och huggit honom i bakhuvudet ner till skallbenet. Därefter fortsatte misshandeln medan mannen låg ner med slag med baseballträ och sparkar. Nu frias männen helt från grov misshandel.

Av
Felix Alnemark

Brottsoffret fick föras till akuten med en sårskada i bakhuvudet på fem centimeter. Såret gick ner till skallbenet.

Flera av personerna som hörts i målet har inte velat berätta vad de sett och i flera fall har de lämnat andra uppgifter än i polisförhör. Vittnenas trovärdighet har ifrågasatts av rätten. Detta innebär att såväl åklagaren som försvararna i stor utsträckning har ägnat sig åt högläsning ur förundersökningsprotokollet

En 23-årig man har fotograferats av ett vittne med en machete i handen. Polisen har också hittat blodspår från brottsoffret på mannens kläder och skor. Men enligt rätten har det inte gått att dra några säkra slutsatser om händelseförloppet och hur 23-åringen agerat.

Åklagaren påstod att en 24-årig man utdelade machetehugget men det finns inga blodspår på honom och ingen teknisk bevisning som knyter honom till brottet.

Enligt åtalet så ska en 20-årig man slagit brottsoffret med baseballträ och ett sådant har också hittats i mannens bostad med brottsoffrets blod på. Men det finns inga bevis för att brottsoffret slagits med baseballträ vid tillfället.

Brottsoffret har inte fullt ut velat tala om händelserna i rätten, menar ledamöterna. Varken brottsoffrets berättelse under förhandlingen eller redogörelsen i polisförhör ger svar på vem eller vilka som misshandlat honom.

Åklagaren har inte lyckats bevisa att det var 24-åringen som utdelade macheteslagen. När det gäller 20-åringen så har åklagaren ändrat sig under slutpläderingen och yrkat för att han ska frikännas vilket också skedde.

Inte heller bevisen för hur brottsoffret överöstes med sparkar och slag räcker. Alla männen frikänns därför från grov misshandel. 24-åringen döms dock till 30 dagsböter på 50 kronor för ringa narkotikabrott.

Lokaltidningen har sökt både åklagaren och domaren för en kommentar.

Publicerad 25 May 2019 00:00