Då öppnar landets första demensby i Skåne

Vann upphandlingen – öppnar den 1 januari

V. INGELSTAD.

Robotkatter, interaktiva digitala spel, trygg miljö att strosa runt i och husmanskost. Nu börjar utformningen av Sveriges första demensby.

Den privata vårdentreprenören Förenade Care vann upphandlingen om etablering och drift av den nya demensbyn på Månstorps Ängar. Om ingen överprövning sker av upphandlingen kommer bolaget påbörja sitt nya uppdrag den 1 januari 2020.

Förenade Care, som redan står för driften av boendet Månstorps ängar, har arbetat med konceptet för demensbyn under det senaste året.

– Det känns väldigt roligt och spännande att få göra något som ingen annan hittills har gjort i Sverige, säger Christer Henriksson, vd Förenade care.

Modern teknik blir en viktig pusselbit i den nya verksamheten. Tekniken ska till exempel hjälpa de boende att komma ur den ofta isolerade bubblan som de befinner sig i.

– Vi kommer till exempel att installera en projektor som skickar ut olika figurer och färger som fungerar som ett slags interaktivt spel, även appar som uppmuntrar till olika typer av aktivitet kommer att användas, berättar Christer Henriksson.

Robotkatter finns sedan tidigare på ett par olika äldreboenden i Sverige. Bilden är på en katt som förgyller tillvaron på ett äldreboende i mellanskåne.

Robotkatter finns sedan tidigare på ett par olika äldreboenden i Sverige. Bilden är på en katt som förgyller tillvaron på ett äldreboende i mellanskåne. Foto: Anja Degerholm/arkiv

Även robotkatter kommer att flytta in i demensbyn.

–Vi har redan erfarenhet av robotkatter från andra av våra boenden och de fungerar väldigt bra. Många blir lugna och trygga. Fördelen jämfört med riktiga katter är att de är allergivänliga och att de alltid vill ligga i knät.

Även när det gäller den fysiska miljön kommer det att ske en del förändringar. Månstorps ängar har redan en fin innergård som bland annat ska få en liten strand vid bäcken där man ska kunna doppa sina fötter i sand på sommaren. Även andra miljöupplevelser ska utformas utifrån årstid. Den viktigaste förändringen blir dock att göra en säker inhägnad av gården, tanken är att de boende kan kunna röra sig fritt.

Med i planerna finns också en verkstad, höns- och kaninhus och grillplats.

Även inomhus blir det en del förändringar. Fokus kommer att läggas på maten, där husmanskost blir ledstjärnan i köket.

– De flesta av de boende vill ha mat som de minns, säger Christer Henriksson.

Det kommer även att installeras ett ljusrum och det finns planer på att ha en butik med varor som de boende minns från förr. Varje boende kommer också att ha ett "minnesskåp" i sitt rum. I det finns det foton och föremål som den boende kan relatera till.

Vingelbaren kommer fortsätta att förgylla de boendes vardag på Månstorps ängar.

Vingelbaren kommer fortsätta att förgylla de boendes vardag på Månstorps ängar. Foto: Förenade Care

Om allt går som planerat öppnar demensbyn den 1 januari 2020.

– Ingen kommer att behöva flytta, men efterhand kommer alla platser att bli för demenssjuka, säger Christer Henriksson.

Månstorps ängar har redan en fin innergård nu ska bli inhägnad på et tryggt vis och få fler miljöer att strosa i.

Månstorps ängar har redan en fin innergård nu ska bli inhägnad på et tryggt vis och få fler miljöer att strosa i. Foto: Förende Care

Publicerad 23 May 2019 00:00