Susanne Mårtensson pappa körde buss och när han 1979 fick syn på en annons att Malmö Lokaltrafik sökte personal, uppmanade han henne att söka.

Susanne har kört buss i 40 år: "Gillar människor"

Endast tio procent av busschaufförerna i Malmö är kvinnor

MALMÖ.

Efter snart 40 år bakom bussratten gillar Susanne Mårtensson fortfarande sitt jobb. Trots att det blivit stressigare och att ovett från passagerare hör till vardagen.

Susanne Mårtensson pappa körde buss och när han 1979 fick syn på en annons att Malmö Lokaltrafik sökte personal, uppmanade han henne att söka.

– Jag arbetade på Burger King på Gustav Adolfs torg, som precis hade öppnat. Det var inget direkt kanonjobb, så efter lite tjat från pappa sökte jag.

På den tiden stod Malmö Lokaltrafik för utbildningen och tre månader senare hade Susanne Mårtensson körkortet i sin hand. Hon arbetade som busschaufför i Malmö tolv år och under många år rattade hon skolbussar i hemkommunen Skurup.

– Det var jättetrevligt. Jag visste vilka alla barn var och vilken vecka de bodde hemma hos mamma eller pappa.

Sedan åtta år är hon tillbaka i Malmö, på Nobina. Det bästa med jobbet är den sociala biten.

– Jag tycker om att jobba med människor. Jag önskar dock att jag hade mer tid att hjälpa resenärer.

Just tempot är något av det som ändrats mest i yrket, tycker hon.

– Det var mycket mer luft i turerna förr. Det var mer körtid, men också mer reglertid, det vill säga när man stod på ändhållplatsen i kanske 20 minuter. Då kunde man ha med sig en bok och eller en stickning.

Själv stressar hon inte i trafiken, men hon har märkt att en del yngre kollegor har svårt att inte ryckas med och ibland bryta mot trafikreglerna.

– Jag är fadder för nya förare här på Nobina och jag brukar uppmana dem att exempelvis inte köra för fort. ”Nobina straffar dig inte om du är sen, däremot blir du utan jobb om du förlorar körkortet”, brukar jag säga.

En annan nackdel med yrket är de okvädingsord och till och med hot man får från passagerare.

– Vi försöker vara trevliga, men det är inte alltid det hjälper. En äldre man i morse blev arg och skrek fula ord för att han inte fick åka utan giltigt kort. Jag är så luttrad, jag bara rycker på axlarna och låter det rinna av mig.

Endast drygt tio procent procent av busschaufförerna i Malmö är kvinnor och Susanne Mårtensson skulle gärna se att det var fler.

Är det en grabbig attityd på jobbet?

– Jag är med i ett ganska nystartat kvinnligt nätverk för busschaufförer och blev chockad av att höra vad vissa kvinnor utsatts för. Jag trodde inte det var så. Jag pratade med en äldre kvinnlig kollega om det här och hon kände inte heller igen sig. Kanske beror det på att det var ännu färre kvinnor förr och att vi lärt oss att bita ifrån.

Publicerad 22 May 2019 00:00