Rickard Nissen på Kriminalvården visar hur vardagen för en intagen ser ut.

Rickard Nissen på Kriminalvården visar hur vardagen för en intagen ser ut. Foto: Martin Wingren

Kriminalvården gläntar på dörren: "Många som inte känner till oss"

Besök ett fängelse med virtual reality-glasögon

HELSINGBORG.

Kriminalvården är ute på turné, för att göra verksamheten mer känd och även för att tillgodose ett framtida rekryteringsbehov. Torsdagen den 23 maj klockan 9–18 står myndighetens trailer på Stortorget i Helsingborg.

Av
Martin Wingren

Kriminalvården är ute med sin trailer på en resa genom Sverige, för att göra myndigheten mer allmänt känd. Myndigheten har flera olika yrkesgrupper och på plats går det att prata med en del av dessa och även se exempel på hur de intagna har det.

– Vi vill visa upp Kriminalvården, det är många som inte känner till oss. Vi är en stor del av rättskedjan men många tänker bara på polis och fängelser. Våra stora områden är häkte, frivården och transport, säger Rickard Nissen, som tidigare arbetat som kriminalvårdare och numera är rekryteringskoordinator inom myndigheten.

Inne i trailern kan besökare bland annat se hur en fotboja ser ut och med hjälp av virtual reality-glasögon kan man se hur det är i ett fängelse. Dessutom är trailern försedd med ett rum, för att visa hur de intagna har det på anstalt.

Marina Boysen arbetar på häktet i Helsingborg.

Marina Boysen arbetar på häktet i Helsingborg. Foto: Martin Wingren

– Det finns många föreställningar om hur det ser ut i ett fängelse och många tror att det är som i amerikanska filmer med galler, säger Rickard Nissen och visar rummet som är spartanskt inrett med säng, garderob, skrivbord, vägghylla och handfat.

Framöver kommer myndigheten, som är landets fjärde största med 11 000 medarbetare, behöva rekrytera fler.

– I takt med att polisen ökar så behöver vi också växa inom alla yrkeskategorier. Vi brukar säga att vi är som ett samhälle i samhället och det är många yrkesgrupper som behövs för all service och alla funktioner. Vi har städare, kockar, sjuksköterskor, forskartjänster och lärare med flera, säger Rickard Nissen.

Just nu pågår rekrytering till höstens start på den tvååriga grundutbildningen till kriminalvårdare.

– Utbildningen blandar teori och praktik och i slutet finns det möjlighet att specialisera sig. De som går utbildningen får betalt under tiden och grundkraven är körkort och gymnasieexamen. Meriterande är att jobbat inom social omsorg eller som väktare till exempel, säger Rickard Nissen.

En som arbetat som kriminalvårdare i sju år är Marina Boysen. Hon är anställd på kvinnoavdelningen på häktet i Helsingborg och har en bakgrund som undersköterska.

– Kriminalvårdare är ett spännande yrke där du får träffa folk som du annars inte hade träffat. Men man möter mycket psykisk ohälsa och många unga kvinnor, säger hon.

Jobbet innebär att man ska kunna se människan och utgå från att denna kan förändras och leva utan brottslighet, menar Marina Boysen.

– Man ska vara en person som är trygg i själv, i jobbet så både tröstar och skäller du och sätter gränser. Men man ska tro på människan. Sedan finns det även bra utbildningsmöjligheter för kriminalvårdare, säger hon.

Hit kommer turnén i Skåne:

23 maj Helsingborg, Stortorget 9-18

24 maj Malmö, Stortorget 9-18

25 maj Trelleborg, Stortorget 9-18

28 maj Kristianstad, Stora Torg 9-18

30 maj Revingehed, Totalförsvarets dag 10-16

Publicerad 22 May 2019 15:59