Trelleborgsspelaren döms till ungdomstjänst.

Trelleborgsspelaren döms till ungdomstjänst. Foto: Ritzau Scanpix/PETR DAVID JOSEK

Döms i tingsrätten för slagsmål under hockeymatch

Döms till 35 timmars ungdomstjänst för flera knytnävsslag

TRELLEBORG/KRISTIANSTAD/HÄSSLEHOLM.

Hockeymatchen i juniorserien slutade med slagsmål. Nu döms en man i 18-åldern för misshandel för flera knytnävsslag mot en motspelare som stod på knä under ett slagsmål på isen.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det var i december förra året som Trelleborgs IF och Kristianstads IK möttes i en juniormatch. Det blev ett gruff och en Trelleborgs IF-spelare döms för att ha tagit till mer våld än vad som är acceptabelt på en hockeyrink.

Flera personer har vittnat om slagsmålet, bland annat domarna.

Trelleborgaren hävdar att det var självförsvar och att han därför hade rätt att försvara sig.

Även om han tog i för mycket så att det inte är nödvärn hävdar Trelleborgaren att han inte begått något brott. Enligt honom fanns ett samtyckte från KIK-spelaren. Han hävdar att om man spelar ishockey är man mentalt förberedd på att det kan bli slagsmål och att han gick med på det.

Ystads tingsrätt håller dock inte med om något av Trelleborgarens argument.

Det slagsmål som utbröt från början anser tingsrätten inte heller är straffbart, eftersom de två hockeyspelarna var lika goda kålsupare. Att det blir ett jämbördigt slagsmål mellan två hockeyspelare är också något som man får räkna med enligt tingsrätten. Däremot anser de inte att det var självförsvar eller att KIK-spelaren gått med på att bli slagen när han stod på knä. Han var då uppenbart försvarslös och de slagen var olagliga enligt tingsrätten.

Trelleborgsspelaren är aldrig dömd tidigare för något brott och frivårdens utredning visar att han lever under mycket ordnade förhållanden, där ishockeyn och skolan tar det mesta av tiden. Han var dessutom bara 17 när misshandeln ägde rum. Därför slipper han fängelse, trots att misshandeln var så grov att det normalt hade blivit straffet.

Han döms istället till 35 timmars ungdomstjänst. Trelleborgaren ska också betala 8 800 kronor i skadestånd till Hässleholmaren.

Publicerad 22 May 2019 09:18