Sist att fega ur vinner den livsfarlika leken.

Sist att fega ur vinner den livsfarlika leken. Foto. Adobe Stock

Polisen varnar för barnens nya livsfarliga "lek"

"Behöver inte nämna vad en kollision i 120 kilometer i timmen och en oskyddad människa innebär"

SVERIGE. Barnens nya livsfarliga lek sprider sig som en löpeld på nätet. Den senaste veckan har larmrapporter kommit från flera håll, vilket fått polisen att reagera. "Det här beteendet är inte acceptabelt och framför allt fullkomligt livsfarligt", skriver de.

Från flera håll i landet har det under veckan inkommit larmrapporter som beskriver barnens nya livsfarliga lek som sprider sig via nätet. Leken består i ett så kallat "Chicken race" där barnen kastar sig ut framför fordon i hög fart för att se om de nitar. Den som "fegar ut" sist vinner.

Efter att en tonåring i Helsingborg varit på väg att kasta sig ut framför ett blåljusfordon under utryckning gick den lokala polisen ut med en varning.

”Det här beteendet är inte acceptabelt och framför allt fullkomligt livsfarligt. Inte bara för individen utan också för blåljuspersonalen. Vi behöver inte nämna mer i detalj vad en kollision mellan ett fordon på flera ton i 120 kilometer i timmen och en oskyddad människa innebär...inget att skratta åt i alla fall. Blåljus under utryckning? Ge fri väg och framför allt: stör inte framfarten. All blåljuspersonal räddar och/eller skyddar liv - kanske ditt nästa gång?”, skriver de på sin Facebooksida.

Flera larmrapporter från olika platser i Sverige har sedan dess trillat in. Ett par dagar efter händelsen i Helsingborg kastade sig en ung flicka ut framför en buss i Stockholm, vilket man först trodde var ett självmordsförsök, men som senare visade sig vara just "Chicken Race".

Likt sina kollegor i Skåne gick även Stockholmspolisen ut med en varning via sociala medier.

– För oss var det första gången vi hörde om det här. Vi försöker mota Olle i grind och uppmärksamma föräldrar om att det här existerar, berättar polisen Viktor Adolphson till tidningen StockholmDirekt.

Publicerad 14 May 2019 16:41