Matrundans Helena Ingvarsson är mycket stolt över nomineringen.

Matrundans Helena Ingvarsson är mycket stolt över nomineringen. Foto: PRESSBILD

Matrundan och rapsodlare kan få Nordens finaste matpris

Kommer att tävla på Island mitt under matrundan

ÖSTERLEN.

Matrundan Österlen kan få Nordens finaste matpris – Embla. Enligt den svenska juryn är det Nordens bästa matdestination. Gunnarshögs gård, som är en del av Matrundan, kan vinna pris för bästa nordiska råvaruproducent.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Matrundans ordförande Helena Ingvarsson är mycket stolt över nomineringen.

– Vi får se hur det går, men vi känner oss redan som vinnare, säger Helena Ingvarsson.

Matrundan startade 2007 med konstrundan som förebild och de senaste åren har de fått mycket uppmärksamhet.

– Vi var nog lite överoptimistiska, vi tänkte att vi på några år skulle få 100 000 besökare, men det hade krävt en enorm budget, säger Helena Ingvarsson.

De sista åren ser de dock att något hänt. Antalet besökare blir allt större och en av orsakerna är att man de två senaste åren varit med i Europas största matmässa Grüne Woche. Det har lett till att ett stort antal tyska turister insett hur nära det sydsvenska matmeckat ligger och vilket utbud som finns här.

– Samtidigt vill vi fortfarande vara en matrunda för de som bor här på Österlen, det är väldigt viktigt att det finns en lokal anknytning, förklarar Helena Ingvarsson.

Hur tror du det kommer sig att ni blev utsedd till att representera Sverige i kampen om Embla?

– Vi vet ju inte vem som har nominerat oss, men mellan raderna tyckte jag att man kunde läsa att det bland annat beroddde på vår medverkan i Grüne Woche. Vi är oerhört glada och stolta och nu ska vi producera en film till finalen som går i Reykjavik.

Vilka åker från Matrundan?

– Tävlingen går ju samtidigt som Matrundan, så det är många som är upptagna. Därför är det bara jag och Joost ter Waarbeek som kommer att representera Matrundan Österlen, förklarar Helena Ingvarsson.

Gunnarshögs Gård, som drivs av Erik, Anja, Lisbeth och Gunnar Nilsson i Hammenhög har blivit en av landets stora rapsproducenter och kan bli bästa nordiska råvaruproducent tack vare den höga kvaliteten på deras produkter.

Av sju nomierade till tävlingen kommer fyra från Skåne. Förutom Matrundan Österlen och Gunnarhögs gård är det Bondens skafferi i Åhus och Miljana Vulovic, som är kock vid Hamiltons förskola i Helsingborg.

Publicerad 04 May 2019 00:00