Regeringen öppnar för totalförbud mot spelreklam

Tillsätter ny utredning

SVERIGE. Regeringen tillsätter en utredning om spelreklam. "Situationen med spelreklamen är ohållbar. Det är både problem vad gäller innehåll och omfattning", säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Tidigare i år krävde regeringen att spelbranschen ska vidta åtgärder mot den agressiva reklamen. Branschen återkom med nya riktlinjer. Bland annat är man överens om att reklamen inte får ge intrycket av att spel kan ersätta vanligt arbete. En annan punkt är att reklamen inte får uppmuntra kunder att vinna tillbaka förluster.

Men civilminsiter Ardalan Shekarabi (S) blev inte imponerad av åtgärdspaketet. Och nu har han alltså tagit initativ till en utredning.

Vad den kommer mynna ut i är för tidigt att säga, men utredaren kommer att få fria händer.

– Det finns mandat för utredaren att föreslå ett totalt eller partiellt förbud mot spelreklam, säger civilministern under en pressträff.

Vid årsskiftet infördes en ny lag som tillåter alla bolag att vara verksamma på den svenska spelmarknaden. Enligt Dagens Nyheter ökade spelbolagens annonsköp med 30 procent i januari jämfört med motsvarande period i fjol.

Publicerad 24 April 2019 14:23