Bo Erlandsson har kvar ritningen av den förra grilltunnan och hoppas att de pojkar som förstörde den gamla nu kommer med en ny.

Bo Erlandsson har kvar ritningen av den förra grilltunnan och hoppas att de pojkar som förstörde den gamla nu kommer med en ny. Foto: Privat

Scoutkåren besvikna att förstörelsen får gå ostraffat förbi

"Det här är inget pojkstreck"

KNISLINGE.

De pojkar som slängde S:t Georgsscoutkårs lägerspis i vattnet fjol slapp straff. Förklaring var att grilltunnan var för ful och de friades av Hovrätten för brottet Men scoutkåren håller inte med och är fortfarande besvikna.

Grilltunnan som man kallat det är egentligen en lägerspis som är byggt av extra tåligt material för att tåla tunga grytor. Totalt väger spisen över25 kilo och står på en stor ställning vilket innebär att det inte varit helt enkelt att få den i vattnet.

Bo Erlandsson kårordförande och matrialansvarig i S:t Georgsscoutkår är den som byggt lägerspisen en gång i tiden. Han menar att grillstaden hade många år kvar.

– Visst var lägerspisen några år gammal men vi använder den vid alla våra verksamheter och läger därför känns det verkligt onödigt att de här pojkarna gjorde som de gjorde. Jag ser det inte heller som något pojkstreck för man gör inte såhär. Dessutom tycker jag att man ser på bilden att det inte går att ta miste för vad det är för något, säger Bo Erlandsson.

Enligt Bo Erlandsson finns det vittne som filmade händelsen som visar att två ungdomar kastar i grilltunnan i vattnet. En av 15-åringarna dömdes också i Kristianstads tingsrätt till 30 dagsböter a 50 kronor för egenmäktigt förfarande för att han tillsammans med två kamrater slängde grillen i vattnet.

Ynglingen överklagade dock domen till Hovrätten som ansåg att tingsrättens dom var felaktig och friade pojken.

– Vi har inget emot att man använder platsen och grillar. Men att bara vara där för att förstöra känns så tråkigt. Platsen är dessutom privat mark, som enligt allemansrätten dock får beträdas men som sagt känns det väldigt tråkigt att man kommer dit för att förstöra. Nu får vi försöka göra en ny lägerspis så att de läger vi har framöver har någonstans att grilla. Då den gamla numera ligger på 55 meters djup i berghålan.

Publicerad 22 April 2019 00:00