"IS-barnen är inte välkomna i Växjö, vi vill inte ha dem här. Det handlar om medborgarnas säkerhet", säger Sara Johansson Foto: Ritzau Scanpix/Pressbild

SD: "Vi vill inte ha några IS-barn"

Hänvisar till medborgarnas säkerhet

VÄXJÖ.

Regeringen har flaggat för att man kanske tar hem de svenska IS-barnen från Syrien. "IS-barnen är inte välkomna i Växjö, vi vill inte ha dem här. Det handlar om medborgarnas säkerhet", säger Sara Johansson i Sverigedemokraterna i Växjö.

Av
Hans Nilsson

Uppåt 80 barn till svenskar som har anslutit sig till terrorgruppen IS ska finnas i läger i kurdkontrollerade delar av Syrien, enligt uppgifter till TT.

Nyligen gick utrikesminister Margot Wallström (S) ut och förklarade att de svenska IS-barnen ska föras till Sverige om det är möjligt. Det är fortfarande oklart vad det innebär.

Lokaltidningen har tidigare rapporterat om att IS-terrorister kan vara på väg att återvända till Växjö kommun. Enligt Säpo riskerar Växjö och även Alvesta kommun att tvingas ta emot en eller flera återvändande IS-terrorrister. Säpo har valt ut Växjö och Alvesta som två av de 41 kommuner i landet som bör förbereda sig på detta.

Om det finns IS-barn som återvänder till Växjö eller Alvesta är oklart. Sverigedemokraterna i Växjö har redan tagit upp frågan om återvändande IS-terrorister och deras barn i kommunfullmäktige och i nämnden för Arbete och Välfärd.

– Vi har ställt frågor och inte fått några svar från den blågröna majoriteten. De borde sätta ned foten mot regeringen och säga att IS-barnen och deras föräldrar inte är välkomna i Växjö. Ska socialens personal ha en IS-terrorist framför sig och bevilja bidrag, säger Sara Johansson, som sitter i fullmäktige för SD och som ersättare i Arbete och Välfärd.

– Vi vill inte att Växjö ska ta emot några IS-terrorister eller IS-barn. Ska vi ha de här barnen på våra förskolor och skolor? IS-barnen är ju drillade att utföra mord. Ska vi ha IS-terrorister på arbetsplatser och som grannar? Man borde ta deras medborgarskap ifrån dem, har man valt att gå med i IS får man stå sitt kast.

Sara Johansson avfärdar helt argumentet att det skulle vara empatilöst att inte vilja ta hem IS-barnen till Sverige och Växjö.

– Man måste se på fakta, det går inte att driva ett land på känslor. Det här handlar om rikets säkerhet och om medborgarnas säkerhet. Jag tycker det är oansvarigt att ta sådana risker och inte tänka på oss som bor här, förklarar Sara Johansson.

– Sedan är det inte bara att plocka hem dem. Hur ska man omvända IS-barnen? Har vi kunskaperna och pengarna som krävs för det i Växjö? Vad händer om man omhändertar deras barn? Det här är ju IS-terrorister. Vilka familjer ska ta hand om barnen? Är barnen svenska medborgare överhuvudtaget?

Publicerad 22 April 2019 00:00