Ute på nykterhetskontroll i Höllviken. Fyra av de åtta polisaspiranterna Krenar, Albert, Qendrim och Kimmie med två av handledarna, Daniel och Gunilla.

Ute på nykterhetskontroll i Höllviken. Fyra av de åtta polisaspiranterna Krenar, Albert, Qendrim och Kimmie med två av handledarna, Daniel och Gunilla. Foto:Åsa Meierkord.

Polisen får välbehövlig förstärkning

"Bara fördelar med att vara i det här området"

SÖDERSLÄTT.

Utryckning, utredning, utlämning, trafikkontroller, brottsplatsundersökning. I innerstad, villakvarter eller långt ute på landet. Listan på uppdrag som Söderslätts polisaspiranter ska göra är lång och komplex. I juni tar de examen.

Rekordmånga aspiranter från polishögskolan, åtta stycken, gör sin tjänstgöring i polisområde Söderslätt just nu. Sedan de kom i november har de både provat och utfört många av de arbetsuppgifter en polis kan ha. Och hittills tycker alla att förväntningarna på att vara ute på fältet helt klart uppfyllts.

– Det är klart att det var lite nervöst de första veckorna. Det är högt tempo och väldigt mycket att ta in, men det är kul, intressant och vi har verkligen bra stöd från våra handledare och instruktörer, berättar Qendrim som själv kommer från Trelleborg.

Alla åtta hade önskat att få vara i just polisområde Söderslätt.

– Jag ser bara fördelar med att vara i det här området. Jag har lokalkännedom och det är spännande med blandad problematik. Vi kan vara mitt i stan i Trelleborg för att sedan få ett larm och åka ut till Bara, berättar Qendrim.

Under utbildningen tyckte Qendrim att kriminalteknik var extra kul och bland de arbetsuppgifter som han hittills har fått prova så är det just att undersöka brottsplatser och säkra bevis som han har tyckt varit roligast

Är det lite som i kriminalserier på teve?

– Jag har inte sett så många, men nej, inte direkt. Avrapportering sex timmar hade nog inte blivit så kul att titta på, säger Qendrim och ler.

På gymnasiet läste han it-teknik och jobbade också ett par år i med it och kommunikationsteknik innan han sökte in på polishögskolan i Växjö.

– Jag visste egentligen redan då att jag ville bli polis, så jag valde till extra ämnen som till exempel historia för att kunna söka, men kände att jag först ville jobba några år.

Nykterhetskontroll bland bilförare är en av många arbetsuppgifter som polisaspiranterna får göra.

Nykterhetskontroll bland bilförare är en av många arbetsuppgifter som polisaspiranterna får göra. Foto: Åsa Meierkord

För polisaspiranten Gabriella växte beslutet att läsa till polis fram under en längre tid.

– Jag jobbade på SJ och sedan som civilanställd i växeln hos polisen. Då började jag intressera mig för själva yrket, berättar hon.

Att vara ute i verkligheten är ungefär som hon hade föreställt sig.

– Allt är nytt men vi har otroligt bra handledare. Jag har alltid velat jobba med människor. Om man vill vara polis är det en grundförutsättning, säger Gabriella som gärna vill jobba med ungdomar och narkotika.

En av handledarna för aspiranterna på Söderslätt är Gunilla som har tjänstgjort många år i uniformen.

– 26 år. Jag har jobbat i Malmö också och på span, det är ute på fältet jag trivs bäst, säger hon.

Personalen i polisområdet är glada för det stora tillskottet aspiranter. Sju av dem har fått tjänster och stannar kvar i polisområde Söderslätt efter examen i juni, en av dem har fått tjänst i Eslöv.

– De är engagerade och har verkligen vuxit med uppgifterna. Det här är inget lätt yrke ur många aspekter och vi har många utmaningar framför oss. Det känns verkligen bra att kunna nyanställa, säger Gunilla.

Polis-

utbildning

Polisutbildningen omfattar fem terminers heltidsstudier samt aspiranttjänstgöring sex månader i en polisregion. Efter examen får man jobb som polisassistent.

Publicerad 22 April 2019 00:00