Jannike Briesenland-Lister och Pernilla Lindeberg slår sig ihop.

Jannike Briesenland-Lister och Pernilla Lindeberg slår sig ihop. Foto: Sydkustens at Pillehill/Smakvandring Skåne

Med smak av en bit skånsk historia

Nya smakvandringar lyfter fram natur och producenter kring Skivarp

SKIVARP.

I sommar arrangeras smakrika vandringar från Pillehill i Skivarp. Syftet är att lyfta fram de lokala producenterna och naturen i den här delen av Skåne.

Av
Emma Brännman

Från och med i sommar arrangeras så kallade smakvandringar från Sydkustens at Pillehill. Satsningen görs möjlig genom ett samarbete mellan Pillehill och Smakvandring Skåne.

– Jag kom i kontakt med Jannike och Johan på Sydkustens at Pillehill genom Tourism in Skåne och vi fann varandra snabbt. Vi började spåna tankar och idéer om att göra någonting tillsammans. Pillehill ligger en bit in från kusten och tillsammans vill vi gärna lyfta upp den här delen av Skåne, säger Pernilla Lindeberg som är koordinator och ägare på Smakvandring Skåne.

Hon arrangerar sedan tidigare smakvandringar på Romeleåsen, i Christinehofs slottspark och Fulltofta. Tanken har sedan smakvandringarna startade för åtta år sedan varit att värna om små, lokala matproducenter och fokusera på hållbarhet. Den 29 juni arrangeras den första vandringen med Pillehill som utgångspunkt, och den har plats för 40 personer.

– Vi startar i Pillehills trädgård där Johan berättar om Pillehill och Jannike, som är en duktig sommelier, berättar om den lokala vin- och ölproduktionen. Sedan tar vi oss iväg på en vandring om fyra och en halv kilometer på markerna runt omkring. Jag bjuder på anekdoter och berättelser från området. Den här trakten bär på mycket historia med bronsåldersgravar, runstenar och galgbacke bland annat, säger Pernilla Lindeberg.

Utmed vägen görs stopp för att inta ett antal rätter gjorda på råvaror från närområdet. Bokningarna till premiärvandringen började snabbt trilla in och nu är den nästan full.

– Därför har vi satt ytterligare ett datum, den 14 september. Datumet är noga utvalt för att det ska vara fullmåne då, och för att det finns många historier om just fullmåne och det här området, säger Pernilla Lindeberg.

Såhär kan det se ut under smakvandringen.

Såhär kan det se ut under smakvandringen. Foto: Smakvandring Skåne

Under vandringen upptäcks det skånska landskapet.

Under vandringen upptäcks det skånska landskapet. Foto: Smakvandring Skåne

Publicerad 22 April 2019 00:00