Kocken Emil Johansson förespråkar den norditalienska pizzakonsten, givetvis ska det då vara vedugn som används.

Kocken Emil Johansson förespråkar den norditalienska pizzakonsten, givetvis ska det då vara vedugn som används. Foto: Privat.

Han kan bli landets bästa pizzabagare

Tävlar i Pizza champion cup: "Det är jag lite stolt över"

SJÖBO.

Kocken och pizzabagaren Emil Johansson har chans att ta hem titlarna Sveriges bästa gourmetpizza och årets pizzakock när han nu ska delta i Pizza champion cup.

Av
André Kvist

Emil Johansson från Vingårdens Café & Bistro i Sjöbo har arbetat som kock sedan han var 15 år gammal. Under åren har tagit med sig erfarenheter från arbetsplatser i Spanien och Italien. Utöver en period då han sadlade om till hovslagare har han ständigt stått i köket.

Nu är han aktuell som deltagare i pizza-SM, Pizza Champion cup. Där tävlar han i två kategorier; Sveriges bästa gourmetpizza och årets pizzakock.

– Jag har alltid gillat det här med pizza och det ska vara vedugn. Vi följer den napolitanska traditionen och då är degen väldigt viktig. Jag jäser min i tre omgångar, kall och varm, i 24 timmar. Det tog flera år att få till degen och då arbetar jag med det dagligen, berättar Emil.

Med lite goda råd från kollegor i Napoli har han de senaste månaderna legat i hårdträning inför den stundande tävlingen. I kategorin gourmetpizza har han redan allt på det klara med upplägget.

– Jag kan inte avslöja vad den innehåller men det är helt lokalt och örter från den egna trädgården. Det blir en hel skånsk varmrätt.

I den andra kategorin får kockarna ta med sig deg, sås och hemmagjord mozzarella. Därefter ska man plocka ut råvaror ur ett skafferi på tävlingen. En svårare uppgift, berättar Emil, men han har någorlunda koll på vad han ska göra redan nu.

Vad är förhoppningen med tävlingen, går du för vinst?

– Helt ärligt är jag bara glad över att få vara med. Av tusentals andra pizzabagare är det vi 20 som tävlar och slåss om vinsten, och de andra har vunnit SM, europeiska och nordiska mästerskap. Jag är kanske den enda grönglingen. Det är också kul att få representera Sjöbo, det är jag lite stolt över, säger Emil Johansson.

Tävlingen avgörs i Göteborg den 26 april. Vinnaren i Sveriges bästa gourmetpizza har möjligheten att vinna en resa till Italien för att tävla vidare i Pizza-VM 2020.

Publicerad 22 April 2019 00:00