Bo Marntell är initiativtagare till Wings & Tracks, som går in på sitt 15:e år. Många av de utställda maskinerna kommer från hans egen samling.

Bo Marntell är initiativtagare till Wings & Tracks, som går in på sitt 15:e år. Många av de utställda maskinerna kommer från hans egen samling. Foto: Anette Marntell

Välsmort maskineri igång igen

Den 15:e upplagan av Wings & Tracks går av stapeln i Skånes Fagerhult

SKÅNESFAGERHULT.

Nu är det återigen dags att fylla Fagerhult Fedinge flygfält med maskiner och motorfordon av alla de slag. Den 1 maj går nämligen den 15:e upplagan av populära Wings & Tracks av stapeln här.

Av
Mikael Öhrn

Entreprenadmaskiner, traktorer, militärfordon, motorcyklar, mopeder, veteranbilar och flygplan – ja, listan kan göras i princip hur lång som helst.

– Man får en koll på alla sorters maskiner och grejer som fanns förr och som man inte kan se i rörelse idag, säger initiativtagaren Bo Marntell.

Det var när han tog flygcertifikat som möjligheten att köpa flygfältet dök upp. Det var 2004 och redan året därpå slog han upp portarna för den första Wings & Tracks.

– Jag har varit med i något som heter Maskinskyddarna. Vi hade träffar på olika ställen. När jag köpte flygfältet blev det naturligt att ha en träff här, säger Bo Marntell.

Det är hans egen samling av entreprenadmaskiner som ligger till grund för arrangemanget.

– Jag har väl alltid varit intresserad av maskiner. Det började med mopeder när jag var sju, åtta år. Sen köpte jag min första grävmaskin när jag gjorde lumpen, säger han.

Den första grävmaskinen, det var en engelsk Hymac 480 det. Senare köpte han tillbaka den igen, berättar han. Och sen har det bara fortsatt.

– Jag har ungefär 600 ton maskiner, säger han.

Många är veteraner som han har renoverat upp.

– Det är en utmaning att få den att fungera igen, en gammal maskin som kanske har stått inbackad i en skogsglänta och stått där i många år.

En bogserad schaktavagn efter Vickers bandtraktor från 50-talet hör till årets nyheter.

En bogserad schaktavagn efter Vickers bandtraktor från 50-talet hör till årets nyheter. Foto: Privat

En bogserad schaktavagn efter Vickers bandtraktor från 50-talet hör till årets nyheter.

– Den är det nog inte många som har sett i action de sista 50 åren. Det är både en hjullastare, dumper och packare samtidigt, säger Bo Marntell.

Skånes Fagerhults Drakflyklubb, Skånes Fagerhult Moppers och Skånes Fagerhults Framtid är medarrangörer till Wings & Tracks.

Det kommer att bjudas på flera uppvisningar på Wings & Tracks.

Det kommer att bjudas på flera uppvisningar på Wings & Tracks. Foto: Privat

Vad, var, när och hur?

Vad: Wings & Tracks – Visning och uppvisning av bland annat gamla entreprenadmaskiner, gamla motorfordon och gamla som nya flygplan. "Som mest har här varit 90 veteranbilar och 20 flygplan". Utöver själva utställningen blir det även en hel del uppvisning av maskiner och fordon, bland annat av Markaryds Offroadklubb som kör jeepar och "sprätter i dynga".

Var: Fagerhult Fedinge flygfält, norr om Skånes Fagerhult.

När: Den 1 maj mellan klockan 10 och 15.

Hur: Fritt inträde, men parkeringen kostar. Utställare betalar ingen parkering och någon föranmälan krävs inte, utan det är bara att dyka upp om man vill vara med.

Publicerad 20 April 2019 00:00