Svante Nybyggars blev klädintresserad som pensionär.

Svante Nybyggars blev klädintresserad som pensionär. Bilder från Svante Nybyggars Instagramkonto

Svante influerar unga över hela världen

Blev modebloggare som pensionär

SOLBACKEN.

Svante Nybyggars har blivit något av en världskändis på Instagram. ”En fantastisk resa att få vara med på i det här skedet av livet”, säger den 68-årige modebloggaren.

Av
Markus Celander

Runt 42 000 människor, nästan enbart yngre, följer Instagramkontot ”The Urban Hippie Swe”. Bakom kontot står Svante Nybyggars från Solbacken i Malmö.

– De flesta kommer från Japan, följt av Sydkorea, USA, England och på delad femteplats ligger Sverige och Taiwan, berättar han.

Han lägger ut bilder på sig själv i kläder han gillar och medger att han är förvånad över den stora succén.

Historien börjar för åtta år sedan när Svante Nybyggars hamnade i en livskris. För mycket jobb i reklambranschen, belöning i form av skräpmat och vin, och en jobbig separation fick honom att radikalt ändra livsstil – han blev vegetarian och nykterist och började träna regelbundet.

– I den vevan började jag intressera mig för mina förfäder som varit fiskare och småbönder. Jag såg gamla bilder och fastnade för hur de var klädda, i byxhängslen, keps och kängor.

– Det visade sig att det finns en stor global subkultur under samlingsnamnet Authentic Wear, som samlar människor med intresse för kläder som berättar om historien, till exempel så som mina förfäder såg ut.

Kort därefter startade han sitt Instagramkonto och kom i kontakt med människor över hela världen med samma intresse. Han åker regelbundet på klädmässor i Europa och i höstas var han i Japan.

– Det är ett nätverkande. Jag träffar folk i klädbranschen, många gånger rör det sig om små klädesmärken som inte producerar stora volymer som de större modemärkena.

Kläderna han visar upp sig i på nätet har han betalat för.

– Jag erbjuds en del kläder, men tackar nej. Ofta rör det sig om plagg som inte överensstämmer med min stil. Jag måste inte tjäna på det här, jag klarar mig bra på min pension. Jag vill göra detta helt efter eget huvud och det handlar även om min trovärdighet.

Han kontaktades nyligen av Trygghetsrådet, TRR, som myntat begreppet oldfluencer. Enligt TRR är det ett av tio framtidsyrken.

– Meningen är god, även om jag själv helst betecknar mig som oberoende bloggare. Jag är oldfluencer i meningen att jag är äldre, men strävar efter att ha ett generationsöverskridande utbyte. Idag heter det att 70 är det nya 50 och det blir naturligt att allt fler äldre uppträder i sociala medier.

Varför väcker det sådan uppmärksamhet att du poserar i keps och huvtröja och knuttejacka? Är det vårt samhälles fascination över att en äldre person sticker ut? Är det en sensation?

– Nej, jag tror inte att det handlar om det. Snarare tycker de unga att det är förtröstansfullt när de ser att äldre hänger med och sticker ut, att det inte behöver vara pest att bli äldre – den där coole farbrorn Urban Hippie verkar ju ha roligt. Jag får hemsänt teckningar från Asien som ungdomar där har gjort, teckningar som föreställer mig. Där skriver de saker som att de vill bli som jag när de blir gamla och en önskar att hans farfar hade min stil.

Svante Nybyggars beskriver sitt modebloggande som ett heltidsjobb varje dag i veckan. Det är så roligt och han har ju tid till det, påpekar han.

– Fördelen med att vara pensionär, om man är frisk, vill säga, är friheten. Man blir tonåring på nytt och kan leva ansvarslöst utan pressen och kraven man hade i yrkeslivet.

Publicerad 20 April 2019 00:00