Nicolai Gyllström på Råå bryggeri som Lokaltidningen har skrivit om tidigare. Företaget har stora planer på att växa de närmaste åren.

Nicolai Gyllström på Råå bryggeri som Lokaltidningen har skrivit om tidigare. Företaget har stora planer på att växa de närmaste åren. Foto: André Kvist/arkiv

Fjolårstorkan kännbar för lokal ölbryggare: "Har slagit stenhårt"

Priset på ekologisk malt ökade med 40 procent

RÅÅ.

Sommaren 2018 blev en av de torraste i mannaminne. Det har inte minst landets ölbryggerier märkt av, då priset på malt har ökat. Mest har priset stigit för de som satsar på främst ekologisk produktion, som Råå bryggeri. "Priserna har gått upp med 40 procent", berättar delägaren Nicolai Gyllström.

Huvudingredienserna i öl är vatten, jäst, humle och malt. Sommartorkan 2018 har främst påverkat malten, som inte uppvisat samma kvalitet som efter mer normala somrar. Det har trots allt funnits malt att köpa in, men det har blivit dyrare för bryggerierna.

– För oss som jobbar främst med ekologisk produktion har det slagit stenhårt. Jättetråkigt såklart, säger Nicola Gyllström på Råå bryggeri som alltså upplevt en kraftig ökning i pris.

Som ekologisk bryggare har Rååföretaget inriktat sig på att så gott det är möjligt köpa in ingredienser från närområdet. För Råå bryggeri innebär det att man köper in malt från Halmstad.

– Vi har valt att jobba med lokala producenter till stor del. Alternativet hade varit att köpa in malten utomlands istället. Men det skulle gå stick i stick i stäv med vårt ekologiska tänk, säger han.

Att köpa den från utlandet istället skulle möjligen ge lägre pris för varan i sig. Men högre fraktkostnader och längre leveranstid skulle förmodligen göra att det går på ett ut. Och då vinner satsningen på det närproducerade, menar han.

Det skulle gå stick i stick i stäv med vårt ekologiska tänk

För en mindre aktör som Råå bryggeri handlar det om att försöka förhandla om priset med leverantören och att, som han uttrycker det, "absorbera" prishöjningen.

Då hoppas du på en lite svalare sommar nu då?

– Det är lite av en hatkärlek i det också, för är det sommar och varmt så ger det ju samtidigt en bra försäljning, säger han.

Men det är inget snack om att flera somrar lika torra som den 2018, kan bli ödesdigert för en tillverkare av Råå bryggeris storlek.

– Då blir det i längden väldigt svårt att överleva, menar han.

Vi pratar även med Rasmus Varfeldt, som är vd på Helsingborgs bryggeri.

Han upplever inte samma kraftiga prisförändring. Hans bryggeri har nämligen inte samma fokus på ekologiskt öl, vilket innebär att den malt som Helsingborgs bryggeri köper in är billigare än den som Rååbryggeriet beställer.

– Den konventionella malten är lite billigare än den ekologiska. Vi har märkt av att priset gått upp lite, men det har inte påverkat oss jättemycket, menar Rasmus Varfeldt.

Publicerad 20 April 2019 00:00