Hilda Nilsson (1876-1917) har gått till historien som Sveriges värsta kvinnliga seriemördare. Innan hon avslöjades hann hon ta livet av minst åtta oönskade spädbarn som hon tagit vårdnaden för mot ersättning. Här polisens bild på Hilda Nilsson.

Hilda Nilsson (1876-1917) har gått till historien som Sveriges värsta kvinnliga seriemördare. Innan hon avslöjades hann hon ta livet av minst åtta oönskade spädbarn som hon tagit vårdnaden för mot ersättning. Här polisens bild på Hilda Nilsson. Foto: Wikimedia Commons

”Änglamakerskans” liv kan bli kortfilm

Marika Lagerkrantz kan spela fångvaktarfru på Citadellet

LANDSKRONA/HELSINGBORG.

Hilda Nilsson har gått till historien som ”Änglamakerskan på Bruksgatan”. 1917 dömdes Helsingborgskvinnan till döden för att ha mördat åtta spädbarn, och hennes liv slutade i en fängelsecell på Citadellet. Nu kan hennes öde bli en kortfilm som bland annat ska spelas in just på Citadellet i sommar.

Av
Per Eeg-Olofsson

Det är EliSophie Andrée, född 1996, som planerar att spela in en kortfilm om det dramatiska kvinnoödet. EliSophie Andrée, tidigare bosatt i Landskrona, är kanske mest känd som poet och spoken word-artist, ofta med feministiskt budskap. 2017 kom debutboken, diktsamlingen ”Mitt namn är”.

Men film har alltid funnits som ett starkt intresse berättar hon.

- Jag har alltid varit filmnörd, egentligen mer än poesinörd, säger hon.

Att hon skrivit ett filmmanus till en kortfilm om ”Änglamakerskan” är en kombination av intressen.

- Jag började plugga på Stockholms dramatiska högskola i höstas, filmmanusproduktion. Jag har också varit engagerad i projektet Kvinnokarta Helsingborg, och det var då jag hörde historien om Hilda Nilsson och tänkte ”Varför har ingen gjort film av detta tidigare?”.

I augusti hoppas EliSophie Andrée att kunna börja spela in, förutom manus så är även det mesta annat som krävs på plats.

- Allt är egentligen klappat och klart, det som behövs är grönt ljus från sponsorer, säger EliSophie Andrée.

EliSophie Andrée debuterade 2017 med diktsamlingen ”Mitt namn är”. Nu kan hon bli filmskapare.

EliSophie Andrée debuterade 2017 med diktsamlingen ”Mitt namn är”. Nu kan hon bli filmskapare. Foto: Pontus Sander

Ansökningar om pengar till inspelning har lämnats in till Landskrona stad, Helsingborgs stad och Sparbanks stiftelsen Skåne. I slutet av april räknar EliSophie Andrée med svar.

Ett drygt tiotal skådespelare är vidtalade för roller i filmen, som kort och gott kommer heta ”Hilda”. Det blir en blandning av professionella skådespelare och amatörer berättar EliSophie Andrée, några med kända namn.

- Tuva Jagell som är känd från filmen ”Pojkarna” kommer spela den unga Hilda, berättar EliSophie Andrée.

- Filmen visar Hilda ur två perspektiv, dels som ung, uppväxten som gjorde att hon blev som hon blev, dels som gammal.

Här i fängelsetornet på Landskrona Citadell slutade Hilda Nilsson sina dagar. Besökare kan ännu kika in i cellen där hon satt.

Här i fängelsetornet på Landskrona Citadell slutade Hilda Nilsson sina dagar. Besökare kan ännu kika in i cellen där hon satt. Foto: Wikimedia Commons

Berättartekniskt är filmens handling återblickar från den dödsdömda Hilda, som sitter i sin cell på kvinnofängelset på Citadellet.

- Tänk dig som ”Slumdog Millionaire” säger EliSophie Andrée.

Tuva Jagell nominerades till ”Bästa kvinnliga huvudroll” för rollen som Kim i Pojkarna under Guldbaggegalan 2016. Men hon är inte enda namnkunniga skådespelaren på rollistan.

- Marika Lagerkrantz har en liten roll som vaktfrun Ida på Citadellet, säger EliSophie Andrée.

Huvudrollen kommer spelas av Cecilia Borssén, skådespelare på Helsingborgs stadsteater. Även Tobias Borvin, skådespelare på samma teater, har en mindre roll.

Inspelning är planerad till augusti och september, och sedan följer post-produktion.

- Tanken är att ha premiär i mars 2020, både en Landskrona-premiär och en Helsingborgs-premiär, säger EliSophie Andrée.

Därefter är det filmfestivaler som gäller.

- Göteborgs filmfestival, ja egentligen alla festivaler vi kan trycka in oss på, säger EliSophie Andrée.

Ett av de sätt som Hilda Nilsson tog livet av sina unga offer var genom dränkning. Här polisens bild på den balja hon använde. Hinken och tvättbrädan användes till att trycka ned barnet.

Ett av de sätt som Hilda Nilsson tog livet av sina unga offer var genom dränkning. Här polisens bild på den balja hon använde. Hinken och tvättbrädan användes till att trycka ned barnet. Foto: Wikimedia Commons

Den som är väl bekant med historien om seriemördaren Hilda Nilsson vet kanske att hon dog på Citadellet den 10 augusti 1917. Den officiella versionen är att hon hängde sig med hjälp av en linneduk fastknuten i cellfönstret. Och det samma dag som domstol beslutat att omvandla hennes dödsstraff till livstidsstraff enligt ny praxis. Men det är inte nödvändigtvis det förloppet som biobesökaren får se.

- Jag har gjort mycket research, verkligen grottat ned mig på Arkivcentrum Syd, säger EliSophie Andrée.

- Och jag har sett att enligt obduktionsprotokollet, så är det klart att hon dött av kvävning, men utan några tecken på att hon hängt sig…

Publicerad 20 April 2019 00:00