Politikern Rasmus Paludan från partiet Stram Kurs har gjort sig känd för flera aktioner där han provocerar muslimer.

Politikern Rasmus Paludan från partiet Stram Kurs har gjort sig känd för flera aktioner där han provocerar muslimer. Foto: Ritzau Scanpix

Kravaller efter att politiker slängt koranen i marken

Femton personer gripna

KÖPENHAMN. Oroligheter utbröt i Köpenhamn på söndagskvällen sedan en politiker kastat ett exemplar av koranen i marken. Sammanlagt 15 personer har gripits.

Politikern Rasmus Paludan från partiet Stram Kurs har gjort sig känd för flera aktioner där han provocerar muslimer. Han har tidigare blivit blivit dömd för hatbrott.

På söndagen genomförde han en av sina kontroversiella aktioner i den mångkulturella stadsdelen Nørrebro. Under tung polisbevakning kastade Rasmus Paludan och en partikamrat koranen mellan sig. Gång på gång "tappade" de demonstrativt den heliga skriften på marken – vilket fick flera motdemonstranter att reagera.

Containrar och bilar sattes i brand samtidigt som bord och stolar haglade över poliserna. Flera poliser drog sina tjänstevapen, men utan att någonsin avfyra dem.

Polisen satte även in tårgas för att skringra demonstranterna. En polis ska ha träffats av en sten, men undkom allvarliga skador.

Femton personer har gripits. På en presskonferens efteråt meddelade polismästaren Jørgen Skov att motdemonstranterna mestadels bestått av ”folk med gängtillhörighet och missanpassade ungdomar”.

Polisen fick använda tårgas mot demonstranterna.

Polisen fick använda tårgas mot demonstranterna. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Flera bränder anlades efter aktionen.

Flera bränder anlades efter aktionen. Foto: Ritzau Scanpix/Mathias Øgendal

Femton personer har gripits efter oroligheterna

Femton personer har gripits efter oroligheterna Foto: Ritzau Scanpix/Mathias Øgendal

Flera bilar sattes i brand.

Flera bilar sattes i brand. Foto: Ritzau Scanpix/Philip Davali

Publicerad 15 April 2019 00:00