John Curovac och Martin Åberg på Ica Cityhallen i Växjö har fått nog av de unga snattarna och deras attityd.

John Curovac och Martin Åberg på Ica Cityhallen i Växjö har fått nog av de unga snattarna och deras attityd. Foto: Hans Nilsson

Ica-handlare tog snattare – då stormade 50 ungdomar in

Dramatisk händelse fick bägaren att rinna över

VÄXJÖ.

John Curovac och Martin Åberg på Ica Cityhallen har fått nog av unga och kaxiga snattare. "De tycker de har rätt att ta saker i butiken, de har inte ens respekt för polisen. Det börjar bli ett samhällsproblem, vi måste sätta stopp för det här nu", säger de.

Av
Hans Nilsson

Nyligen inträffade en mycket dramatisk händelse på Ica Cityhallen mitt i Växjö.

Det började med att butikschefen Martin Åberg såg hur en 16-årig kille snattade en energidryck. Han konfronterade snattaren.

– Jag frågade varför han inte betalade, han skyllde på att det var scannerns fel. Sedan försökte han gå därifrån, han tyckte inte att det gjorde något att han inte hade betalat. När jag försökte stoppa honom knuffade han mig och började springa, berättar Martin Åberg.

– Min kollega fick tag i hans ryggväska och jag fällde honom så han föll till golvet. Sedan blev det lite brottning på golvet och jag fick ett bra grepp på honom.

Mitt i tumultet vällde det plötsligt in 40-50 ungdomar i butiken. Flera gäng anslöt. Det blev kaos och hotfull stämning. De ville hjälpa 16-åringen som snattat. Detta var vid 15-tiden en måndag och det var en hel del kunder i butiken.

– Ungdomarna började skrika att de skulle slå ihjäl oss. Både polisen och väktarna var på plats efter några minuter, det kom sex väktare och fyra poliser. Men de här ungdomarna hade ingen respekt för polisen och väktarna, de gick runt i butiken och plockade med varor och skrek och gapade, säger Martin Åberg.

John Curovac, ägare av Ica Cityhallen och Martin Åberg, butikschef, är trötta på unga snattare med dålig attityd.

John Curovac, ägare av Ica Cityhallen och Martin Åberg, butikschef, är trötta på unga snattare med dålig attityd. Foto: Hans Nilsson

Ägaren av Ica Cityhallen, John Curovac, försökte köra ut ungdomarna.

– Jag sade till dem att de inte hade i butiken att göra om de inte tänkta handla något. Då kom en liten pojke på 13 år fram till mig och ställde sig så nära mig han kunde och bara glodde hotfullt på mig, berättar John Curovac.

– Jag tänkte att vad som helst kunde hända, han kunde ha haft en kniv. Vad skulle jag göra?

"Det här påverkar oss i personalen, det påverkar hela butiken ekonomiskt"

En annan pojk kom fram och drog bort 13-åringen. Polisen omhändertog 16-åringen och ungdomarna lämnade butiken. Den här händelsen har satt sina spår.

– Det här påverkar oss i personalen, det påverkar hela butiken ekonomiskt, säger John Curovac.

Enligt John Curovac har inte snatterierna ökat så mycket under de 15 år han har haft Ica Cityhallen. Däremot märker både han och Martin Åberg att något annat har förändrats.

– Förr skämdes man om man åkte dit för snatteri, nu tjafsar de och är väldigt kaxiga. Om de är törstiga tycker de att de har rätt att gå in i butiken och stjäla drycker, säger Martin Åberg.

Under de två år som Martin Åberg har varit butikschef på Ica Cityhallen har han stoppat flera unga snattare. Han har dragit på sig ett visst missnöje från snattande ungdomar.

Redan innan händelsen med 16-åringen var det någon som hade skapat ett falskt Instragramkonto i Martin Åbergs namn, troligen för att hämnas på honom.

– Jag har fått bort det kontot nu från Instagram, men de här ungdomarna stör sig på att jag tar fast dem. De tror att de kan göra vad de vill och de irriterar sig på att de inte får det i butiken. Jag är van vid att ta fast kaxiga ungdomar som tycker att de har rätt att snatta, säger Martin Åberg.

John Curovac och Martin Åberg försöker hitta en förklaring till att det har blivit så här.

– Föräldrarna daltar med barn idag, sedan fortsätter det daltas i förskolan och skolan och även i media. Ingen sätter gränser. Föräldrar kommer hit och skäller ut oss för att vi har tagit deras barn för snatteri. Många föräldrar idag är dessutom upptagna med att ta selfies verkar det som, säger John Curovac.

– Det här börjar bli ett samhällsproblem, ungdomar som begår brott vet att det inte får några konsekvenser. Kanske blir det rättegång, sedan tar de sociala myndigheterna hand om det. De får inget straff, menar Martin Åberg.

– De här ungdomarna har ingen respekt för polisen och de tycker att de kan göra som de vill, nu är de 13 år eller 15-16, men tänk om tio år. Många av dem kommer fortsätta att begå brott, det blir anarki i samhället, tror John Curovac.

Publicerad 15 April 2019 09:19