41 kommuner i landet bedöms kunna få ta emot IS-återvändare. Fyra av dem finns i Skåne, enligt Säkerhetspolisen.

41 kommuner i landet bedöms kunna få ta emot IS-återvändare. Fyra av dem finns i Skåne, enligt Säkerhetspolisen. Foto: Ritzau Scanpix

Säpo: Hit väntas IS-återvändarna komma

Ska handla om personer som varit i Syrien

SKÅNE.

41 kommuner i landet bedöms kunna få ta emot IS-återvändare. Fyra av dem finns i Skåne, enligt Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisens (Säpo) uppgifter gick Centrum mot våldsbejakande extremism (Cve) nyligen ut med. Listan på de 41 kommunerna bygger på i vilken kommun individerna var skrivna i när de valde att lämna Sverige för att åka ner till Mellanöstern och ansluta sig till terrororganisationen IS.

De fyra skånska kommuner som står med på listan är Malmö, Lund, Landskrona och Kristianstad. Men uppgifterna kan komma att bli inaktuella.

– De har lämnat från en kommun, sedan har vi inga exakta uppgifter om var, när och hur de eventuellt kommer återvända, betonar Karl Melin, presschef på Säpo i en kommentar till Svt.

Viktigt att betona i sammanhanget är att det är oklart om dessa individer överhuvudtaget kommer att återvända ens till landet.

Nu har de 41 berörda kommunerna bjudits in till till en ”kunskapsdag” om IS-återvändare. Syftet är enligt Centrum mot våldsbejakande extremism att ”ge stöd till de kommuner som har eller eventuellt kan komma att ta emot återvändande barn och vuxna från områden som tidigare har kontrollerats av Islamiska staten”.

– Det är ett informationsmöte om gällande lagstiftning, säger Anders Kretz på Cve till Svt.

En hel del av de svenskar som har anslutit sig till IS sitter fängslade i Syrien efter att de kapitulerat för kurdiska styrkor. Där finns också många kvinnor och barn som hålls instängda i tältläger bakom stängsel.

Publicerad 14 April 2019 00:00