David Gustavsson (kock), Anneli Svensson (fritidspersonal), Lina Jönsson (biträdande måltidschef), Isabelle Ekberg (elev) och Annica Kristensson (fritidspersonal) på Aggarpsskolan prisas för sitt arbete.

David Gustavsson (kock), Anneli Svensson (fritidspersonal), Lina Jönsson (biträdande måltidschef), Isabelle Ekberg (elev) och Annica Kristensson (fritidspersonal) på Aggarpsskolan prisas för sitt arbete. Foto: Emma Brännman

Dreas"kockfritids" är bäst i Sverige

"Det sätter Svedala på kartan"

SVEDALA.

För andra året i rad kammar en skola från Svedala kommun hem förstapriset i tävlingen "Kök och pedagogik". I år kan Aggarpsskolan stoltsera med vinsten för sitt bidrag "Kockfritids".

Av
Emma Brännman

Aggarpsskolan i Svedala kammade hem förstapriset i branschföreningen Kost och Närings tävling "Kök och pedagogik 2019". Detta för sitt goda samarbete mellan skolkök och fritids. I finalen stod tre Skånefritids, de övriga från Helsingborg och Malmö. Men det var alltså Svedala som gick segrande ur koststriden med sitt bidrag "Kockfritids på Aggarp".

Fritidsbarnen får varje vecka vara med och förbereda hela eller delar av sitt eget mellanmål, som serveras senare under veckan. Det är mycket fokus på bakning.

– Meningen är att barnen ska bekanta sig med köket så att de känner sig bekväma med att själva fixa mellanmål. Många av dem slutar snart på fritids och börjar gå hem själva efter skolan. Vi försöker göra det två gånger i veckan för att få med så många som möjligt, eftersom vi har andra aktiviteter samtidigt, berättar Anneli Svensson som arbetar på fritids.

I projektet ingår barn i årskurs 3–5. Kökspersonalen bidrar med sina kunskaper kring mat och måltider till både elever och lärare. Utöver tillagning av mellanmål får barnen gå i smakskola hos kockarna. Smakskolan handlar om att prova olika råvaror och sätta ord på smakerna.

Från och med påsklovet är ett antal elever från fritids med kockarna i köket och förbereder personalens lunch.

– Det handlar dels om att lära dem köket, dels om att bygga relationer med eleverna, förklarar förstekocken David Gustavsson.

Både personal och elever är stolta över vinsten.

Både personal och elever är stolta över vinsten. Foto: Emma Brännman

Förstapriset i tävlingen är att tv-kocken Paul Svensson kommer ut till skolan och lagar mat med eleverna.

– Det finns mycket positivt med vinsten både för skolan och för kommunen. Det sätter Svedala på kartan. Förra året vann ju Hattstugan i Bara, när det var fokus på förskolor. Jättekul att vi är två stycken från Svedala som vunnit nu, säger Lina Jönsson som är biträdande måltidschef.

Publicerad 14 April 2019 00:00