Astrid K Rosdahl blev nöjd med svaret som statsministern skrev på hennes brev. ” Det var roligt att jag fick svar tillbaka. Jag blev ganska chockad eftersom han inte skickar brev tillbaka till alla. Jag fick svar på de frågorna jag ville ha svar på”, säger hon.

Astrid K Rosdahl blev nöjd med svaret som statsministern skrev på hennes brev. ” Det var roligt att jag fick svar tillbaka. Jag blev ganska chockad eftersom han inte skickar brev tillbaka till alla. Jag fick svar på de frågorna jag ville ha svar på”, säger hon. Foto: Jonas Lundin

Astrid ställde statsministern mot väggen: "En wow-känsla"

Landskronaelev skrev brev till statsministern och fick svar

LANDSKRONA. Tolvåriga Röstångabon Astrid K Rosdahl, som pluggar på Kunskapsskolan i Landskrona, är intresserad av politik. Så mycket att hon skrivit brev till statsminister Stefan Löfven (S). I slutet av mars kom svaret.

Av
Jonas Lundin

– Det var en wow-känsla, säger hon om svaret, som kom lite som en överraskning.

Det tog ganska nämligen lång tid mellan att hon skickade brevet i februari till hon fick svar i slutet av mars.

Det var på en workshop i SO som hon fick idén att skicka ett brev till statsministern.

– Jag kom på att jag lika gärna kan skriva brev till statsministern. Jag ville göra det, för jag hade många åsikter om saker jag tyckte var fel, som man behöver förbättra. Så jag skrev ner det och skickade, säger Astrid K Rosdahl när vi träffas i skolans café.

– Trafiken, jämställdheten och rätten att gå till vilket sjukhus man vill är de frågor som jag undrade mest över, säger hon.

Sitt brev till statsministern har Astrid delat upp i de tre rubrikerna ”Ha rätt att gå till vilket sjukhus”, ”Jämställdhet” och ”Trafik”. Under trafik skriver hon: ”Ni höjer bensins kostnad, ni har mer moms, ni förbjuder olika sorters bilar så dom inte får köra var som helst det, Ni säger detta, ni bor i Stockholm så kan ta buss eller tåg varje minut, har ni nånsin varit på landet?”

Angående trafiken svarar statsminister Stefan Löfven: ”Precis som du skriver är det viktigt att tänka på att alla inte har samma möjlighet att åka kollektivtrafik. Jag är själv uppvuxen på landet och vet att man ibland måste ta bilen. Vi i regeringen vill att man ska kunna köra på renare bränslen och i mer bränslesnåla bilar så att det blir så lite utsläpp som möjligt. För att man ska kunna bo och arbeta i hela landet vill vi också göra om reseavdraget för dem som bor långt ifrån sitt arbete.”

Astrid K Rosdahl skulle själv kunna tänka sig att bli politiker i framtiden.

– Det är spännande hur det ligger till. Man får dela andras åsikter och jag får själv dela mina åsikter, så att man ska kunna ändra på Sverige.

Även Hans Lundqvist, en annan elev på Kunskapsskolan, har skrivit brev till statsministern och fått svar.

Publicerad 14 April 2019 00:00