Joanna Andersson-Kristensson, Håkan Hansson och John Taylor framför Johns äppelträd från England. Katten Charly är en viktig medarbetare då han håller koll på sorkar som annars förstör äppelodlingen, förklarar John Taylor.

Joanna Andersson-Kristensson, Håkan Hansson och John Taylor framför Johns äppelträd från England. Katten Charly är en viktig medarbetare då han håller koll på sorkar som annars förstör äppelodlingen, förklarar John Taylor. Foto: Markus Celander

Trio b(r)ygger för framtiden

Vinbonde samarbetar med ung sommelier och en britt med bitter cider

ANDERSLÖV.

Håkan Hansson på Hällåkra Vingård bygger för framtiden med nya samarbetspartners och nya yngre medarbetare. ”Kontinuiteten är viktig, och vi ser goda möjligheter för att det här ska utvecklas ytterligare”, säger han.

Av
Markus Celander

Håkan Hansson växte upp på Hällåkra gård som ligger i det böljande landskapet mellan Börringe och Anderslöv.

– Far drev lantbruk här. Jorden på sluttningarna var inget att ha, tyckte han, den dög inte att odla vete på. Men den är optimal för vinodling eftersom den är mineralrik och väldränerad.

Sedan 2003 driver Håkan och hustrun Lotta en vingård med vineri på gården. Med tiden har verksamheten utvecklats till att även omfatta gourmetrestaurang och konferens- och eventcenter.

Dock påpekar han attt tiden går och att han och hustrun har börjat planera för framtiden.

– Jag är 67 år. Vi vinodlare som hållit på här ett tag är den första generationen på våra breddgrader. Pionjärerna. Vi har insett att det finns fantastiska möjligheter för detta att utvecklas, men nu måste vi börja se bortom oss själva och tänka på kontinuiteten.

Hustrun Lotta har därför lämnat över sitt ansvarsområde – restaurang, konferens och event – till Joanna Andersson-Kristensson, en ung sommelier och kock från Hönsinge. Till sin hjälp har Joanna sin sambo Mick Daly, som även är ölbryggare på Hönsinge Hantwerksbryggeri. Detta ölbryggeri är för övrigt en av alla de lokala mat- och dryckesproducenter som paret Hansson inlett samarbete med.

– Vi kan inte begränsa oss till att endast producera vin till restauranger och systembolag, utan måste växla upp med besöksnäringen. Och då är det avgörande att vi hjälps åt, säger Håkan Hansson, och nämner i sammanhanget även närliggande gästgiverier där vingårdens besökare erbjuds boende.

Den senaste i raden av samarbetspartners är trädgårdsmästaren John Taylor, känd från en rad teveprogram om just trädgårdsskötsel. Han har hämtat 1400 äppelträd från hemlandet England och planterat dem på Hällåkra Vingårds marker. Anledningen är att John Taylor efter 26 år i Sverige längtar något oerhört efter riktig engelsk cider.

– Äppelsorterna i Sverige är väldigt söta och därför blir cidern här väldigt söt. Den engelska cidern jag tycker så mycket om görs på bittra, beska, sura och i det närmaste oätliga äppelsorter, men det blir fantastisk cider, bitter och fin.

Han planterade träden i januari och ska skörda äpplena i höst. I april 2020 beräknar Johan Taylor sälja sina första flaskor till restauranger.

Foto: Markus Celander

Håkan Hansson är optimist vad gäller Söderslätt och Skåne som destinationsmål. Det finns bland annat en väl utbyggd samverkan med Danmark som drar turister även till den östra sidan av Öresund, påpekar han, och han hoppas att så småningom svenska politiker hakar på övriga Europa och exempelvis tillåter gårdsförsäljning av vin.

– Vårt vin beställs numera från gourmetrestauranger i Paris. Vårt röda naturvin från i fjol säljs av Vollmers i Malmö, en restaurang med två Guide Michelin-stjärnor. Skandinaviskt vin är trendigt, vi får ansökningar från nyutexaminerade oenologer från hela världen som vill hit och göra sin praktik. Men volymerna vin vi hanterar är fortfarande små, därför är det betryggande att vår vingård har flera ben att stå på och att vi ser en samverkan växa fram för göra Skåne till en magnet för besöksnäringen.

Publicerad 13 April 2019 00:00