Ismail Abuhelal tänker snart söka nytt tillstånd för böneutrop under tre minuter och 45 sekunder varje fredag.

Ismail Abuhelal tänker snart söka nytt tillstånd för böneutrop under tre minuter och 45 sekunder varje fredag. Foto: Hans Nilsson

Imamen: "Böneutropen har blivit som en turistattraktion"

Moské vill söka nytt tillstånd

VÄXJÖ.

Moskéns tillstånd att ha böneutrop går ut den 7 maj. Imamen Ismail Abuhelal berättar nu att han tänker söka nytt tillstånd. "Böneutropen har blivit som en turistattraktion, folk kommer hit och tycker att det är trevligt att lyssna på det", förklarar han.

Av
Lokaltidningen.se

När imamen i moskén i Araby tänker tillbaka på förra vintern och våren 2018 får han något bekymrat i blicken.

Det var en tuff tid. Han hade för första gången sökt tillstånd om att få ha böneutrop via en högtalare i moskén.

– Jag blev hotad i meddelanden på telefonen och jag fick hotbrev i min brevlåda. Det var obehagligt, men jag har upplevt obehag i 43 år i Sverige nu så jag är van. Jag polisanmälde en del av hoten, säger han.

Men när tidningen träffar imamen vid moskén efter fredagsbönen ser han också stolt ut. Böneutropet har betytt mycket för honom och de runt 700 muslimer som brukar besöka moskén på fredagar.

– Jag blir väldigt glad när jag hör böneutropen, jag njuter av det. Det påminner mig om hur det var när jag var liten. Det är en symbol som visar att vi muslimer tillhör det svenska samhället, och att man kan känna sig som en svensk muslim, Jag behöver inte gömma mig som muslim längre, förklarar han.

Ismail Abuhelal tänker snart söka nytt tillstånd för böneutrop under tre minuter och 45 sekunder varje fredag. Nytt tillstånd måste sökas varje år.

Vi muslimer försöker göra något bra för samhället

– Jag tror inte det blir samma liv som förra året. Vi muslimer försöker göra något bra för samhället, vi är inte farliga. Men medias rapportering är islamofobisk, man framställer ofta oss muslimer som farliga och därför blir en del rädda för oss, menar han.

Efter att böneutropen startade har det varit några incidenter, enligt Ismail Abuhelal.

– En tjej körde in här med bilen och tutade för att störa oss vid böneutropet och en man ställde sig med en motorcykel och gasade för fullt. Men det var i början och vi har informerat polisen och Säpo, vi har kontakt med polisen hela tiden.

– Annars har det varit ganska lugnt. Det kommer också folk hit och lyssnar. De säger att de tycker om ljudet och att det låter fint och trevligt om böneutropet, berättar Ismail Abuhelal.

Publicerad 13 April 2019 00:00