"De ville att vi inte skulle tillåta böneutropen, men det var inte vår uppgift", säger Cecilia Lindberg, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret. Foto: Hans Nilsson

Cecilia yttrade sig om böneutropet: ”Det var en hatstorm”

Endast ett klagomål har inkommit

VÄXJÖ.

När moskén i Araby ville ha böneutrop fick miljö- och hälsoskyddskontoret yttra sig om ljudnivån - det ledde till hundratals arga mejl och hot om misshandel. Men efter att böneutropen satte igång i maj har bara ett klagomål kommit in till kommunen.

Av
Hans Nilsson

I februari 2018 lämnade Stiftelsen Växjö muslimer in en ansökan till polisen om att få ha böneutrop under tre minuter och 45 sekunder varje fredag via högtalare i moskén i Araby.

Innan polisen tog beslut lät man miljö- och hälsoskyddsnämnden yttra sig om ljudnivån på böneutropen. Så fort det blev känt så översvämmades miljö- och hälsokyddskontoret av upprörda åsikter.

"

De ville att

vi inte skulle tillåta böneutropen"

Böneutropen blev en riksnyhet och det skickades hundratals mejl till miljö- och hälsokyddskontoret. Flera var otrevliga och en del innehöll hat och hot.

– De ville att vi inte skulle tillåta böneutropen, men det var inte vår uppgift. Det var mycket hat i hela den stormen, vi polisanmälde ett hot om misshandel. Det var någon som skrev på messenger till en av våra chefer och hotade henne med stryk, berättar Cecilia Lindberg, enhetschef på miljö- och hälsoskyddskontoret.

Efter att polisen gav tillstånd till böneutrop från den 8 maj 2018 har miljö- och hälsoskyddskontoret varit på plats vid moskén och gjort en tillsyn.

Ljudnivån på böneutropet får inte överskrida 110 decibel utomhus vid förskolan intill moskén. Vid komunens tillsyn i november överskreds inte det värdet. Ljudnivån får inte heller överskrida 45 decibel inne i förskolan.

– Personer från moskén mätte ljudnivån i förskolan och den överskred inte 45 decibel. Vi såg inget skäl till att inte lita på det, säger Cecilia Lindberg.

Uppståndelsen kring moskén och miljö- och hälsoskyddskontoret lade sig ganska snabbt när böneutropen väl kommit igång i slutet av maj.

– Det har varit väldigt lugnt, vi har bara fått in ett klagomål sedan dess. En person stördes av ljudet, men vi fick inte tag på den personen så det gick inte att utreda, berättar Cecilia Lindberg.

Publicerad 13 April 2019 00:00