Zombietorskar, kallas de avmagrade, nästan döda torskarna.

Zombietorskar, kallas de avmagrade, nästan döda torskarna. FOTO: HAVSMILJÖINSTITUTET/PETER LJUNGBERG

Larmet: "Zombietorskar" fulla med mask fiskas upp

Miljöorganisationer kräver totalt stopp av fiske

SKÅNE

. De torskar som provfiskas upp är magra, långsmala och fulla med mask. Forskarna kallar dem zombietorskar och kräver ett omedelbart fiskestopp från EU-kommissionen. "Det enda vi kan hoppas på är att det inte är försent", säger Nils Höglund på Coalition clean Baltic.

Av
ANDERS G BERGQUIST

– Innan har läget varit sådant att hade en människa mått som torskbeståndet hade man åkt till akuten. Nu är det som om man ringer på ambulans och hoppas på det bästa.

Nils Höglund är fiskerichef på Coalition Clean Baltic, en sammanslutning av ett flertal miljöorganisationer i länderna kring Östersjön.

De har lämnat in ett krav till EU-kommissionen om ett omedelbart totalstopp för allt torskfiske, och även sillfiske.

– EU-kommissionen kan fatta ett beslut enligt artikel 12, vilket betyder totalstopp i ett halvår, men vi skulle behöva ett fiskestopp i minst fem år, säger Nils Höglund.

Norr om Öland finns det i princip ingen torsk längre, utan det är från Ölands sydspets och nedåt som det överhuvudtaget finns någon torsk att rädda. Den kustnära torsken ser ännu relativt välmående ut, men kommer man bara en liten bit österut är läget helt annorlunda.

– Maskar krälar runt inne i fiskarna och de ser ut som de inte fått mat på evigheter, det är fruktansvärt att se, förklarar Nils Höglund.

Det finns för närvarande fångstkvoter om hur mycket torsk man får ta upp, men de har blivit helt ointressanta.

– Yrkesfiskarna är inte ens i närheten av att komma upp i de nivåerna, så att sänka kvoterna skulle inte hjälpa alls, säger Nils Höglund.

Han berättar att de och många andra slagit larm till EU-kommissionen i många år, men att inte mycket händer.

– De vet om problemet, men de förstår inte HUR allvarligt det är. Därför har vi nu skickat brev till de fiskeansvariga ministrarna i varje land och krävt att de ska totalstoppa fisket. Vi vill också att EU-kommissionen beslutar om att omedelbart fiskeförbud, som kommer att hålla i sig i många år, säger Nils Höglund.

Samtidigt ser han det bara som möjligen en dellösning av problemet.

– Beståndet ökar ju om det blir ett fiskeförbud, men det stora problemet är ju att maten av någon orsak inte ens räcker till det bestånd som finns idag. Vi måste hitta orsaker till detta snabbt om torsken ska överleva, förklarar Nils Höglund.

– De som först uppmärksammade detta var fiskarna själva omkring 2009, nu fiskas det knappt någon torsk alls öster om Bornholm, säger Nils Höglund.

Publicerad 12 April 2019 13:54