På förra skolan fanns inte förståelse för Theos funktionsnedsättning, enligt mamma Camilla Frej. Men när han kom till en ny skola vände allt.

På förra skolan fanns inte förståelse för Theos funktionsnedsättning, enligt mamma Camilla Frej. Men när han kom till en ny skola vände allt. "Nu har jag en levnadsglad pojke som älskar skolan. Förut ville han inte leva", säger hon. Foto: Privat

Hjärtsjuke Theo, 8, ville inte leva längre – skolans stöd förändrade allt

"De har funnits där i alla lägen – nu har jag en levnadsglad pojke"

HELSINGBORG.

Det var kämpigt för hjärtsjuke Theo Frej, 8, på en tidigare skola och förståelsen för hans funktionsnedsättning saknades, enligt mamman. Under en period var det så illa att sonen inte ville leva längre. Nu hyllar mamma Camilla Frej lärarnas och rektorns insats på den nya skolan. "Jag vet inte hur det hade gått utan deras stöd. Nu har jag en pojke som älskar skolan så mycket att han är ledsen när det är dags för helg", säger hon.

Theo Frej, 8 föddes med fyra hjärtfel. Bara 13 dagar gammal blev hans tillstånd mycket kritiskt när han fick en blodpropp i hjärtat. Enligt mamma Camilla Frej var det så allvarlig att läkarna nästan gav upp, men en operation räddade hans liv. Sedan dess har det blivit ytterligare tre operationer.

Vardagen för Theo ser nu till största del ut som för många andra åttaåringar, bortsett från att han äter blodförtunnande mediciner och inte orkar lika mycket fysiskt som kamraterna och att han ibland får använda rullstol – något han accepterar. Men när han var sex-sju år var det riktigt tufft.

– På hans tidigare skola var det en del lärare och elever som inte har förståelse för hans funktionsnedsättning och tyckte han var lat som inte var med i aktiviteter, trots att de visste att han är hjärtsjuk, säger mamma Camilla Frej.

Utöver hjärtproblematiken och att han inte orkade med så stora fysiska ansträngningar hade Theo problem med inlärning på grund av koncentrationssvårigheter. Snart blev den sammantagna situationen så illa att han ville ta sitt eget liv.

– Han frågade mig nästan dagligen om vad som skulle hända om han dog. Vid ett tillfälle stod han med en kniv mot sig och hotade att sticka den i sig om jag kom närmare. "Det är bättre om jag dör så du slipper att lida för att jag är hjärtsjuk", sa han till mig en dag. Det var fruktansvärt att höra, säger Camilla Frej.

De vände sig till barn- och ungdomspsykiatrin men kände inte att de fick den hjälp de behövde. Men när de hittat en ny skola, Vittra Landborgen i Helsingborg, kunde Theo få en nystart. Sedan dess har hela hans liv vänt, enligt mamman som nu vill tacka skolans personal för allt stöd.

– Hans ansvarige lärare, parallellklassläraren och rektorn gör ett fantastiskt jobb. Ett tack är inte nog. De finns där för Theo i alla lägen, ser honom och hans behov. Är han för trött att vara ute på rasten vet jag att läraren låter honom vila i klassrummet. Har han trillat och slagit sig meddelas jag direkt eftersom det kan vara extra känsligt när han går på blodförtunnande. De har till och med sett till att han kan vara med på simundervisningen.

Camilla Frej menar att skolbytet har blivit en avgörande vändning för Theo.

– Nu har jag en levnadsglad pojke som är ledsen när helgen kommer för att han älskar att vara i skolan. Både lärare och elever har så stor förståelse och nu är det tydligen nästan tävling i klassrummet om att få skjuta Theo i hans rullstol, säger hon.

Publicerad 31 March 2019 00:00