Hundarna på Stall Iceb får vara ute mycket under dagen. Här tar Emilia Lundgren (till vänster) och Frida Nilsson, som arbetar på hunddagiset, ut några av hundarna på promenad.

Hundarna på Stall Iceb får vara ute mycket under dagen. Här tar Emilia Lundgren (till vänster) och Frida Nilsson, som arbetar på hunddagiset, ut några av hundarna på promenad. Foto: John Nordh

Hundarna blir allt fler: Emilia bygger ut för fjärde gången

Högt tryck på hunddagisplatser

DÖSJEBRO.

Fler och fler väljer att skaffa hund och vid årsskiftet fanns det 3 593 stycken registrerade i Kävlinge kommun. En som märker att de fyrbenta blir fler är Emilia Lundgren som driver hunddagiset Stall Iceb. Nu bygger hon ut för fjärde gången.

Av
John Nordh

Emilia Lundgren har drivit hunddagiset i sju år på den gård strax utanför Dösjebro där hon växte upp. Från början hade hon plats till 18 hundar. Men snart märkte hon att det inte räckte och inom bara några år hade hon fått bygga ut dagiset två gånger. Nu har hon plats för 34 hundar. Alla platser är fulla och kön fortsätter att växa.

Därför väljer Emilia Lundgren att satsa på ännu en utbyggnad. Denna gången en rejäl sådan. Ännu syns bara den färdiga betongplattan där den nya byggnaden ska stå. När den är klar någon gång till sommaren kommer ytterligare 22 hundar få plats på Stall Iceb.

– Hälften av platserna kommer att vara fulla direkt och jag räknar med att det inte kommer ta så lång tid innan de andra också blir det, säger Emilia Lundgren.

Link, en blandning mellan en australian shepherd och en labrador är en av hundarna på dagiset.

Link, en blandning mellan en australian shepherd och en labrador är en av hundarna på dagiset. Foto: John Nordh

Förutom de nya platserna kommer dagiset också få ett hundtrim. Idag har Emilia en anställd. Utbyggnaden innebär att hon kommer att anställa två nya personer.

– När jag startade för sju år sedan trodde jag inte att efterfrågan skulle vara så här stor. Fler och fler väljer att skaffa hund trots att de jobbar heltid, säger Emilia Lundgren.

Statistik från Jordbruksverket visar att antalet hundar ökar. 2014 fanns det 2 968 registrerade hundar i Kävlinge kommun. Vid 2018-års slut låg siffran på 3 593 stycken. En ökning med 625 hundar på fyra år.

Trots det är det många som driver hunddagis som har svårt för att få det att gå ihop. Emilia Lundgren berättar att flera stycken runt omkring har stängt de senaste åren.

– Att driva ett hunddagis innebär mycket arbete och du tjänar inte så värst mycket på det. Jag arbetar sju dagar i veckan eftersom jag förutom dagiset också har hundpensionat på gården. Vår fördel här är att vi har fria lämnings- och hämtningstider eftersom vi använder oss av kodlås, säger Emilia Lundgren.

På betongplattan ska den nya byggnaden stå som möjliggör 22 fler hundar på Stall Iceb.

På betongplattan ska den nya byggnaden stå som möjliggör 22 fler hundar på Stall Iceb. Foto: John Nordh

Publicerad 24 March 2019 00:00