Anders Jelander trotsade läkarnas inrådan och har fortsatt springa långdistanslopp även efter höftoperationerna. Här på bild (till höger) tillsammans med sambon Catharina Heniksson efter målgången av loppet Race to the king i England i fjol.

Anders Jelander trotsade läkarnas inrådan och har fortsatt springa långdistanslopp även efter höftoperationerna. Här på bild (till höger) tillsammans med sambon Catharina Heniksson efter målgången av loppet Race to the king i England i fjol. Foto: Race to the king

Höftopererade Anders ska göra 24 marathon – sprang ifrån läkarnas avrådan

"Vissa blir till och med avrådda från att springa till bussen"

PERSTORP.

Anders Jelander fastnade för långdistanslöpningen som vuxen. Det var även i vuxen ålder som han fick reda på att han har perthes sjukdom, vilket ledde till två höftbyten. Läkarna dömde ut hans löpning men i år har han avlagt nyårslöftet att springa två marathonlopp i månaden. "Jag visar att det går", säger Perstorpsbon.

Det började med en vadslagning om att gå ned i vikt. 2008 började Anders Jelander, 55, att springa och fastnade för löpningen direkt samtidigt som han rasade 20 kilo i vikt på några månader. Sedan dess har det blivit en mängd marathon- och ultralopp.

Men efter något år märkte han att det tog längre och längre tid att komma tillbaka efter varje lopp och vid ett långdistanslopp ramlade han tre gånger och beslutade sig för att söka vård. Då konstaterades det att han led av perthes sjukdom, som ger ett mjukt skellet, som ofta upptäcks hos pojkar i 5-6-års ålder. Upptäckten ledde till två operationer där båda höftlederna byttes. Den första operationen 2016, den andra 2017.

Men trots inrådan från läkare och ortopeder har Anders Jelander fortsatt med löpningen.

– Vissa ortopeder avråder till och med från att springa till bussen. Men jag var fast besluten att fortsätta. Många brukar säga att det tar år att komma tillbaka, men jag sprang Budapest marathon 38 dagar efter operation, säger Anders Jelander.

I år har han avlagt löftet att springa 24 marathon – två lopp i månaden, något som även Sveriges Radio har rapporterat om.

– I fjol var egentligen första året utan operation och då sprang jag 13 marathonlopp. Då tänkte jag att jag villl utmana mig själv lite mer i år.

Du trotsade läkarnas inrådan och springer långdistans även fast du är höftopererad – hur mycket vinnarskalle är du?

– Haha, egentligen inte alls. Men det sitter kanske lite i huvudet från början. Ibland är det tungt och då gäller det att ha ett starkt pannben. Sedan är jag väl lite sådan av naturen att ingen ska säga åt mig vad jag kan göra eller inte, jag vill prova själv och se om det går. Och nu vill jag visa att det är fullt möjligt även fast man har bytt höfter.

Publicerad 24 March 2019 00:00