Kökspersonalen på Varagården har lyckats reducera matsvinnet till nästan noll.

Kökspersonalen på Varagården har lyckats reducera matsvinnet till nästan noll. Foto: Bjuvs kommun

Här är matsvinnet nästan nere på noll

"Genom att ta tillvara på allt som går"

BJUV.

Matsvinnet runtom i landet blir alltmer uppmärksammat. I köket på Varagården, Bjuvs särskilt boende för äldre och personer med demenssjukdom, känner man emellertid inte igen sig i detta längre. Efter insatser är matsvinnet här nästan helt reducerat till noll.

Av
Mikael Öhrn

Arbetet med att minska matsvinnet här är en del i kommunens satsning på miljöarbete i samtliga verksamheter. Sedan köket på Varagården började fokusera på att minska matsvinnet har det minskat med hela 97 procent.

– Genom att ta tillvara på allt som går, och återanvända istället för att slänga, får vi pengar över som vi kan använda till att göra det där lilla extra för de boende. Det kan till exempel vara att förgylla helgen med nybakta bullar på morgonen eller att göra sillfrukost, vilket har varit uppskattat av många, säger Henrik Hellner, köksmästare på Varagården, på kommunens hemsida.

Matsvinnet vägs varje dag. När de började sin medvetna satsning på att minska matsvinnet vägde den kastade maten 55 kilo per vecka. Första veckan i mars uppmättes matsvinnet till blott 1,5 kilo. Vissa dagar uppges det att man inte behöver kasta någon mat överhuvudtaget.

Visste du att...

...arbetet på Varagården har inspirerats av Göteborgsmodellen, ett verktyg med åtgärder, checklistor och goda exempel för att just minska matsvinnet. Man tittar enligt denna på alltifrån menyplanering till resthantering.

...från början togs modellen fram för Göteborgs Stads kök, men den används i flera storkök runtom i landet idag.

Publicerad 24 March 2019 00:00