Foto: Privat & Mostphotos.

Anordnar "Dödskafé" för att bryta stigman

Vill lyfta frågor om sorg, döden och den sista tiden i en persons liv

SIMRISHAMN.

Den 4 april hålls det "dödskafé" på Kyrkans hus i Simrishamn. Arrangemanget som är hämtat från Storbritannien syftar till att lyfta frågor om sorg, döden och den sista tiden i en persons liv.

Av
André Kvist

Nej, det handlar inte om zombies eller vampyrer. Inte heller är det någon form av maskerad. Dödskaféet som hålls den 4 april är ett initiativ för att skapa ett mer stödjande samhället kring döende och svårt sjuka personer.

– Tanken är att man kommer hit och diskuterar döden hur man vill. Det är ett fritt samtalsrum där vi vill skapa medvetenhet och lyfta kunskapen kring döden och döende, vi vill bryta det stigma som finns, säger Jamie Nicole Woodworth, projektledare, som tillägger att man bjuder på fika.

Konceptet är hämtat från Storbritannien och har prövats flera gånger i Lund. Nu kommer det till Simrishamn för första gången. Tanken är i slutändan att skapa en bättre palliativ vård för äldre och sjuka personer.

– Det är en plats där olika bakgrunder kan diskutera detta, alla människor har erfarenhet av döden på något sätt och här ska man känna att det är okej att dela med sig om något vi sällan talar om.

Varför just Simrishamn?

– Vi vet att det finns mycket stor andel av befolkningen här som är äldre, vissa är ensamma och andra är sjuka. Jämfört med resten av landet är andelen över 65 år relativt stor. Förhoppningen är att det härifrån kan växa till andra städer, säger Jamie Nicole Woodworth.

Arrangemanget fokuserar även på ensamhet, hur man skapar en bättre tillvaro och stöd till de som behöver det. Det är Österlenprojeket, Region Skåne och Hospice Österlen som tillsammans håller i det.

Kommer ni även ta upp psykisk ohälsa?

– Det är ju ett öppet samtal, men vi har mer fokus på ensamhet, sociala problem och sjukdomar.

Den 15 maj följs temat upp med en filmvisning av "Vara döden" som Svenska kyrkan ligger bakom. Efter visningen som är på Österlens museum sker även en interaktiv workshop.

Publicerad 24 March 2019 00:00