Maria Andersson promenerar minst en timme varje dag.

Maria Andersson promenerar minst en timme varje dag. Foto: Anja Degerholm

Maria har gått ner 38 kilo: "Har blivit en piggare och gladare mamma"

Bytte ut choklad och läsk mot motion och nyttig mat

ESLÖV.

För ett år sedan var Eslövsbon Maria Andersson, 44, trött, mådde dåligt och hade en övervikt som begränsade henne i vardagen. Då bestämde hon sig för att göra något åt saken – nu har hon gått ner 38 kilo, blivit mycket piggare och gladare.

– Barnen säger att jag har blivit en piggare och gladare mamma, det betyder allt. Jag vill aldrig tillbaka till den jag var innan, säger Maria Andersson.

Hon jobbar inom psykiatrin i Lund och förr blev det ofta en varm korv och en coca cola efter jobbet. Och choklad.

– Jag åt godis varje dag, jag var en riktig godisråtta, berättar Maria.

Tillsammans med en väninna började hon gå på Wellness Club Eslöv. Att få stöttning – både individuellt och i grupp – tror hon varit ett framgångsrecept.

– Gruppsammanhållningen betyder jättemycket. Vi ger varandra feedback och peppar varandra, utan att jämföra oss.

Lena Sturk startade Wellness Club Eslöv för elva år sedan. Klubben anordnar en rad olika aktiviteter som träningsgrupper, viktutmaningar, hälsokurser, temakvällar och föreläsningar.

– Även om man inte vill göra det på vårt sätt så vill vi ge hopp och inspiration för alla att förbättra sin hälsa, säger Lena Sturk.

Maria har liksom de andra i gruppen en historia av att jojo-banta. Något som definitivt inte fungerat.

– Här får vi lära oss hur vi ska äta näringsrik kost. Förut åt jag väldigt mycket kolhydrater och det skapade ett sug.

Numera äter hon regelbundet och betydligt nyttigare än innan. Hon varvar näringsshakes med riktig mat.

– Jag äter alltid lagad middag med barnen. Ofta kött med grönsaker eller liknande, nu är det inte längre snabbmakaroner och falukorv som serveras. När jag är ledig lagar jag matlådor som vi kan värma kommande dagar.

Jag åt godis varje dag, jag var en riktig godisråtta

I en Facebook-grupp delar deltagarna mattips och peppar varandra. Varje morgon håller Lena Sturk i ett sju minuter långt träningspass live på Facebook. Deltagarna kan dessutom träffas på frukostmöten måndagar till fredagar.

De dagar Maria inte jobbar brukar hon promenera från hemmet på Rönneberga till frukostmötet på Wellness Club, som delar lokaler med Attitude69 Dancestudio.

– Om jag startar morgonen bra så har jag märkt att det blir lättare att göra bra val under resten av dagen.

Varje måndag och onsdag hålls träningspass utomhus vid bilprovningen. Passet är anpassat för att alla, oavsett nivå, ska kunna vara med. Deltagarna får med jämna mellanrum göra olika fystester för att se hur de utvecklats.

Även om Maria har gått ner imponerande 38 kilo så är hon inte riktigt i mål.

– Jag har några kilon kvar att gå ner och sedan ska jag fortsätta att bygga upp mer muskelmassa. Efter att jag gått ner i vikt känner jag mig mycket mindre stressad på jobbet och överlag mycket gladare. Jag har fått enorm mycket mer energi, säger Maria Andersson.

Publicerad 23 March 2019 00:00