Elin Sundströms foton har väckt het debatt bland elever på Nicolaiskolan.

Elin Sundströms foton har väckt het debatt bland elever på Nicolaiskolan. "Jag är feminist och ville undersöka hur folk reagerar på sådant här. Man är tyvärr van vid att kvinnokroppen ska se ut på ett särskilt sätt - och bryter man normen väcker det känslor", säger hon. Foto: Privat

Hennes mensfoton får skolan att se rött: "Tragiskt att det är så tabu"

Elins utställning visade sig provocera

HELSINGBORG/HÖGANÄS.

Kvinnokroppar med håriga ben, synligt pubishår och mensfläckar. Tredjeårgymnasisten Elin Sundströms fotouställning har fått elever på skolan att rasa. "Man har gått till rektorn och lärare och sagt att det är äckligt, att man inte vill gå igenom korridorerna med bilderna hängande där", säger hon.

När det vankades gymnasiearbete för Elin Sundström, Höganäsbo och elev på Nicolaiskolan i Helsingborg, bestämde hon sig för att göra en fotoutställning.

– Jag ville undersöka vilka personer – killar, tjejer, unga, gamla – som reagerar på provocerande konst, säger hon.

Och nog fick hon reaktioner på sina foton som bland annat visar håriga kvinnoben och en kvinnokropp med utsmetad mens (vid fototillfället användes fakeblod) över trosorna. Även om de flesta kommentarer landade hos skolans rektorn, lärare eller i diksussioner elever emellan.

– Det har kommit kommentarer både från tjejer och kollar. Men det har visat sig att särskilt killar reagerar starkt på det här. De är inte vana vid mens och är uppvuxna med att det är något som är äckligt. Vissa har varit ganska högljudda har jag förstått och sagt till lärare och rektorer att bilderna inte borde hänga uppe och att man inte vill gå igenom skolkorridorerna så länge de hänger där, säger Elin Sundström.

I en liten text till bilderna har Elin Sundström lagt till texten "Varför tycker du det är provocerande?".

– Jag kanske inte startar debatten från grunden, men jag vill att folk ska tänka till varför det för många är provocerande med mens och kroppsbehåring. De positiva kommentarer jag har fått är att jag är modig och att man tycker det är bra att jag väcker frågan.

Det är oklart hur länge bilderna kommer att hänga i Nicolaiskolans korridorer. Men sedan ska de vidare till Pixla piren för att visas i en samutställning.

– Jag har nog alltid gillat att provocera och jag tror att jag kommer att fortsätta med det. Jag ska söka in till fotoskolor och jag tror att feminism och provokation kommer att vara en trend i mina foton även i framtiden, säger Elin Sundström.

Publicerad 23 March 2019 00:00