Knut, som egentligen heter något annat, hittades avmagrad i hemmet.

Knut, som egentligen heter något annat, hittades avmagrad i hemmet. "Det får inte gå till så här", säger systerdottern Lotta Nielsen. Foto: Privat

Knut, 69, hittades svårt avmagrad i hemmet: "Kunde ha dött"

Systerdottern kritiserar bristande tillsyn

HELSINGBORG.

Knut, 69, bröt höften i en fallolycka i hemmet. Efter operation och vistelse på lasarettet samt en månads rehabilitering på korttidsboende ansågs han vara frisk nog för vård i hemmet. Men när systerdottern Lotta Nielsen hälsade på efter en veckas tid hittade hon sin morbror svårt avmagrad, uttorkad och drabbad av kraftig lunginflammation. ”Man blir både förfärad och upprörd. Man undrar hur man har kunnat missa hans tillstånd”, säger hon.

I slutet av januari trillade Knut (som i verkligheten heter något annat), 69, i sitt hem och bröt höften. Han fördes till Helsingborgs lasarett där operation genomfördes och han fick vård under tre dagar. Därefter fick han komma hem till sin lägenhet under ett par timmar för vårdplanering. Samma dag fick han komma till ett korttidsboende i Helsingborg där han rehabiliterades under en månads tid.

Systerdottern Lotta Nielsen beskriver att han under tiden på boendet var social, gick till matsalen och åt ordentligt och ”började få färg på kinderna”. Efter de fyra veckorna ansågs Knut må tillräckligt bra för att komma hem för att få vård i hemmet.

– Två dagar före hemgång gjordes en vårdplanering där man kom överens om att min morbror behövde ha tillsyn och vård varannan timme, säger Lotta Nielsen.

Men när hon en dryg vecka senare åkte för att besöka sin morbror Knut i hemmet möttes hon av en chock.

– Han låg på soffan, totalt avmagrad, uttorkad med mat runt munnen och han kan inte ha ätit alls på en vecka. Han ville inte leva längre. Man känner sig både förfärad och förbannad. Jag kunde inte känna igen honom, säger Lotta Nielsen som själv arbetat som sjuksköterska i 20 år.

– Jag tog puls, blodtryck och andningsfrekvens och han var väldigt tungandad, så jag tillkallade ambulans.

Efter en bedömning av ambulanssjukvården tog man beslutet att låta Knut stanna hemma i stället för att behöva vänta på vård på en överfull akutmottagning. När dagen därpå kom in på sjukhuset konstaterades det att han hade en kraftig lunginflammation.

När Lotta Nielsen började efterforska vad som skett med vårdinsatserna upptäckte hon i hemtagningsteamets signeringslistor att man inte varit hos hennes morbror varannan timme som överenskommet. Den 1 mars hade man enligt anteckningarna varit där klockan 09, 13, 15, 18 och 22, enligt Lotta Nielsen.

Fortfarande väntar hon på att få ut listor över andra insatser.

Lotta Nielsen är starkt kritiskt till vårdinsatserna.

– Även om min morbror inte har velat äta måste det dokumenteras. Det finns ingenting alls journalfört om att Knut inte vill äta. Personal måste informera om sådant till ansvarig sjuksköterska. Och är det någon som matvägrar måste man sätta in näringsdrycker eller andra insatser och även undersöka varför en vårdtagare inte vill äta. Man kan inte bara låta en människa dö, säger hon och fortsätter;

– Hela omhändertagandet har brustit. Risken är ju att lunginflammationen hade fått honom att dö. Hemtagningsteamet säger att de har undersköterskor och utbildad personal som jobbar, men jag förstår inte hur man har missat Knuts tillstånd och inte rapporterat om det.

Systerdottern har varit i kontakt med hemtagningsteamet och har även gjort en anmälan till IVO, en så kallad Lex Sarah-anmälan.

Eric Semb, verksamhetschef på vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg, vill inte kommentera ärendet i nuläget.

– Jag vet att det har gjorts en Lex Sarah-anmälan som jag inte vill förekomma innan vi har gjort en närmare bedömning av ärendet. Vi har tillsatt en oberoende utredare som tittar närmare på det här, vilket vi alltid gör om det förekommer avvikelser, säger han.

Publicerad 21 March 2019 08:28