Joy Vikström har skapat en guide till vuxenlivet.

Joy Vikström har skapat en guide till vuxenlivet. Foto: Privat

Joy skrev en snabbguide till vuxenlivet

Hennes broschyr ska hjälpa 18-åringar att navigera bland rättigheter och skyldigheter

MÖLLE.

Den dag man fyller 18 år är man vuxen – men hur gör man? När Joy Vikström från Mölle blev myndig saknade hon en guide till vuxenlivet och därför har hon nu skapat en.

Av
Mattias Grenholm

När man fyller 18 år öppnas en hel värld av möjligheter och skyldigheter och det kan vara svårt att navigera i snårskogen.

– Det handlar inte bara om alkohol och körkortet, det har de flesta koll på, utan även sådant som att rösta, ingå avtal och hur man ansöker om studiemedel, säger Joy Vikström som har skrivit broschyren 18 – en snabbguide till vuxenlivet.

Den 12-sidiga guiden ger hon ut genom sitt UF-företag 18 UF. UF-företagande ingår i många gymnasieutbildningar och innebär att man startar och driver ett företag under ett år. Joy Vikström fick sin idé när hon själv närmade sig 18-årsdagen.

– Jag undrade varför man inte fick en samlad information om vad livet som myndig innebär. Så då började jag kolla upp det själv, jag läste lagar och på myndigheters hemsidor och mejlade dem om det var något jag inte förstod. Alla 18-åringar har kanske inte målsmän som kan hjälpa dem, säger hon.

Informationen finns nu i bokform men målet är en app som ska kunna laddas ner i mobilen. För ett par veckor sedan visade Joy Vikström upp sin broschyr på en UF-mässa i Malmö och nyligen fick hon reda på att hon gått till regionfinal i kategorin "Årets innovation". Vinnaren får sedan delta i SM i Stockholm i maj.

Publicerad 21 March 2019 00:00