Dragan Klaric vill hjälpa med själ och hjärta.

Dragan Klaric vill hjälpa med själ och hjärta. Foto: Adobe Stock samt privat

Han ska hjälpa spelberoende: "De har ingen annanstans att ta vägen"

Nedlagd förening väcks till liv igen

HELSINGBORG.

Ifjol lades föreningen Spelberoende i Helsingborg ned. Nu väcks den till liv igen. Eldsjälen Dragan Klaric tänker stötta med själ och hjärta.

Han var själv med och drev verksamheten från 2012 till 2016 då privata skäl tvingade honom att hoppa av. Två år senare lade föreningen som riktar sig till människor som lider av olika former av spelmissbruk och beroende, men också med personer med köpberoende, ner sin verksamhet.

Nu känner Dragan Klaric att det är hög tid att få fart på rörelsen igen. Just nu är det mycket på gång samtidigt för att få igång föreningen, bilda styrelse, söka bidrag, hitta lokaler och olika samarbeten, marknadsföra och synas.

– Det gäller få bollen i rullning igen, som han själv uttrycker det.

För det finns ett ökat behov av att hjälpa de som trillat dit, menar han.

– Jag vill att vi ska drivas av hjärta och själ, säger han.

Han siktar på att driva verksamheten ideellt så att spel-, dataspel- och köpberoende samt anhöriga och närstående ska kunna få den hjälp de behöver genom gruppmöten, samtal och den sociala biten.

– De har ingen annanstans att ta vägen. Ofast blir man (som beroende, reds anm.) socialt handikappad, man kommer inte i väg. Och medberoende blir fast i sitt medberoende. Det kan även drabba barn, säger han.

Grillkvällar, långpromenader i skogen, att sticka iväg och bowla eller ut på stan och fika är några aktiviteter han vill få till för att hjälpa till med det sociala.

Och så vill han erbjuda gruppmöten online.

– Jag har inte sett att nån annan har satsat på detta online. Alla kan inte ta sig till fysiska möten så då kan man ändå vara med, menar Dragan Klaric.

Föreningen Spelberoende kommer inrikta sig på människor i Helsingborg med omnejd.

Jag är lite besviken på kommunen, det är inte några stora summor jag har ansökt om

Han har ansökt om pengar från kommunen, men fått avslag.

– Jag är lite besviken på kommunen, det är inte några stora summor jag har ansökt om, säger han och refererar till att kommunerna enligt lag ska förebygga spelberoende och också erbjuda behandling för drabbade.

Nyligen skrev Helsingborgs Dagblad om att verksamheten "Sluta spela" kommer att läggas ner efter att kommunen inte längre kommer ge bidrag, men Dragan Klaric berättar att han hade dragit igång föreningen Spelberoende igen oavsett.

– Det finns ett skriande behov av att hjälpa, säger han.

Föreningen är i kontakt med Spelberoendes riksförbund som man kommer att samarbeta med.

Kontakt

Vill man komma i kontakt med föreningen går det bra att ringa Dragan Klaric på nummer 076 939 95 28

Publicerad 23 February 2019 00:00