Leif Hylander är räddningschef på räddningstjänsten i Perstorps kommun som numera är nästsnabbast i hela landet.

Leif Hylander är räddningschef på räddningstjänsten i Perstorps kommun som numera är nästsnabbast i hela landet. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Näst snabbaste räddningstjänsten finns i Skåne

Bara en räddningstjänst i hela landet är snabbare

PERSTORP.

Räddningstjänsten i Perstorps kommun är näst snabbast i landet. Från det att larmet har gått ut tar det omkring sju och en halv minut innan man är på plats på larmadressen.

Av
Mikael Öhrn

En mediantid – den utryckningstid som ligger i mitten efter att de olika tiderna har sorterats i storleksordning – på 7,6 minuter placerar räddningstjänsten i Perstorps kommun i topp i landet. Bara Tranås kommun är snabbare på plats, med en mediantid på 7,1 minuter.

– Det är väl glädjande för vi jobbar på att kunna nå den hjälpbehövande så fort som möjligt. Det är jätteviktigt, säger Leif Hylander, räddningschef på räddningstjänsten i Perstorps kommun.

Lokalkännedom i all ära, men ett viktigt instrument för att korta tiden innan räddningstjänsten är på plats på larmadressen är att ha en väl fungerande teknik.

– Det gäller att ha en bra kartpositionering i fordonen så att man ser direkt i datorskärmen var man ska någonstans. I tätorten hittar du rätt bra, men enskilda nummer kan man inte ha i huvudet. Därför är det extraviktigt att kunna nyttja tekniken på bästa sätt, säger Leif Hylander.

"Du måste omgående kunna släppa och sticka"

Att träna i snabbhet är, enligt Leif Hylander, svårt. Det handlar mer om att planera rätt.

– Man måste ju planera sitt arbete. Den som har jouren på kvällen får ha fordonet med sig. Det går inte att vara hemma och måla huset, utan du måste omgående kunna släppa och sticka, säger han.

Noterbart är att räddningstjänsten i Perstorps kommun har minskat sin responstid från att ha varit cirka nio minuter 2015. Något Leif Hylander emellertid tror har att göra med en statistisk avvikelse.

– Jag tror det har blivit något fel i statistiken. Man kan inte minska med så mycket, säger han.

Det finns ytterligare en responstid som mäts, det är den som har att göra med hur lång tid det tar från det att larmet kommit in till SOS Alarm, till det att den första utlarmningen till berörd räddningstjänst går ut. Här ligger mediantiden på 1,7 minuter för Perstorp.

– Vi jobbar på alla tider, men där kanske man hade kunnat korta lite. Till exempel hade vi larm om en villabrand i helgen, det gick nästan en minut innan larmet kom. Om man förlarmar så kan man kanske, efterhand som intervjun fortlöper med den skadeanmälande eller larmande, fylla på med information under tiden, säger Leif Hylander.

Så ser det ut i din kommun (mediantid)

Perstorp – 7,6 minuter

Åstorp – 9,6 minuter

Klippan – 10,1 minuter

Örkelljunga – 10,8 minuter

Bjuv – 12,3 minuter

Publicerad 18 February 2019 10:53