Lena Ferdinandsson och Ann-Britt Kristiansson utanför Salong Saxen.

Lena Ferdinandsson och Ann-Britt Kristiansson utanför Salong Saxen. Foto: Mattias Grenholm

Varsin jubilerande frisörsalong – och 30 år som bästa vänner

Ann-Britt Kristiansson och Lena Ferdinandsson ser inte varandra som konkurrenter

BJÄRRED.

1979 öppnade de varsin salong i Bjärred, Salong Saxen och Salong Lady o Lufsen. I år firar både Ann-Britt Kristiansson och Lena Ferdinandsson 40-årsjubileum – och 30 år som bästa vänner.

Av
Mattias Grenholm

På olika vägar hamnade Ann-Britt Kristiansson från Mellanskåne och Hallandsfödda Lena Ferdinandsson i Bjärred under sent 70-tal. Då hade de arbetat som frisörer i några år men ville båda starta egen salong på var sitt håll och i Bjärred fanns lokaler.

– Vi var båda så unga, bara några och tjugo, men bestämde oss var och en för att klara det. Med hjälp av respektive och våra föräldrar, säger Lena.

Ann-Britt Kristiansson och Lena Ferdinandsson inne i Salong Lady o Lufsen.

Ann-Britt Kristiansson och Lena Ferdinandsson inne i Salong Lady o Lufsen. Foto: Mattias Grenholm

De kände inte varandra då men kom att spana in varandra på olika frisörtillställningar under åren som följde. Under en visning av nya frisyrtekniker i Malmö 1989 gick Lena fram till Ann-Britt och föreslog att de skulle kunna samåka till sådana i fortsättningen, eftersom deras salonger inte låg långt från varandra.

Så inleddes en vänskap som nu alltså har 30 år på nacken. De tillbringar mycket av sin fritid tillsammans, går på promenader och på yoga, ses hemma hos varandra och firar alltid midsommar och nyår tillsammans.

När de fyllde 50 år, det skiljer bara några månader mellan dem, hade de en gemensam bal med 150 gäster i Frimurarlogens lokaler i Malmö.

De har även gjort många och långa resor där även deras respektive varit med – Sydafrika, Hawaii, Mallorca, Malaysia och Thailand nämner de som exempel. De är båda med i ett gäng av före detta fotbollsföräldrar som också umgås och gör resor, i höstas till Serbien.

Det är snabba repliker och många skratt på Salong Saxen när stamkunderna Siv Billqvist och Helena Ljungkvist är på plats. Jessica Ternerot, till höger, hyr stol av Ann-Britt Kristiansson.

Det är snabba repliker och många skratt på Salong Saxen när stamkunderna Siv Billqvist och Helena Ljungkvist är på plats. Jessica Ternerot, till höger, hyr stol av Ann-Britt Kristiansson. Foto: Mattias Grenholm

De tvekar inte att kalla sig bästa vänner och är båda lika omtänksamma och innerliga. De tröttnar aldrig på varandras sällskap.

– Vi har heller aldrig känt av någon konkurrens mellan oss. Tvärtom – vi ger gärna varandra tips och kan vi inte ta emot någon kund så rekommenderar vi varandra, säger Ann-Britt.

När Jakriborg byggdes i Hjärup hade de funderingar på att starta en gemensam salong där men det blev aldrig av.

– Det kanske var bäst så, det hade kunnat bli för mycket, säger Ann-Britt.

Lena Ferdinandsson har fyra anställda på Salong Lady o Lufsen. Från vänster Martina, Lena, Jennie, Mia och Erika (Jennie och Erika står bakom Mia).

Lena Ferdinandsson har fyra anställda på Salong Lady o Lufsen. Från vänster Martina, Lena, Jennie, Mia och Erika (Jennie och Erika står bakom Mia). Foto: Privat

I mars firar Ann-Britts Salong Saxen 40 år och i juni jubilerar Lenas Salong Lady o Lufsen. De firar detta med speciella gåvor till sina stamkunder.

– När man klippt och friserat i 40 år har man haft många kunder, och ofta är man lika mycket samtalsterapeut som frisör. En del stammisar kommer in en gång i veckan för tvätt och föning och för många är den stunden viktig, säger Lena.

– När man klipper tre generationer av en familj så känner man sig gammal, nej, jag menar ödmjuk och tacksam över att få fortsätta, skrattar Ann-Britt.

Publicerad 16 February 2019 00:00