Denise Rudberg och Anders de la Motte har känt varandra länge och ser sin gemensamma podd som ett sätt att göra något nytt och annat än att skriva böcker.

Denise Rudberg och Anders de la Motte har känt varandra länge och ser sin gemensamma podd som ett sätt att göra något nytt och annat än att skriva böcker. Foto: Kristian Pohl

Deckarduon gör en podd tillsammans – på 60 mils avstånd

Denise Rudberg och Anders de la Motte blandar barndomsnostalgi med dagsaktuella ämnen i Lomma-Karlaplan

LOMMA. Vad har Karlaplan i Stockholm gemensamt med Lomma? Åtminstone en sak: podden Lomma-Karlaplan som görs två gånger i veckan av deckarförfattarna Anders de la Motte och Denise Rudberg.

Av
Mattias Grenholm

Den 25 januari var det premiär för podden Lomma-Karlaplan och sedan dess har två avsnitt i veckan släppts.

– Vi tar avstamp i det faktum att vi har samma födelsedag, 19 juni 1971, och även om Denise växt upp i Stockholm och jag på den skånska landsbygden så delar vi uppväxttid. Vi ligger på samma förlag och har känt varandra länge och har mycket roliga saker att prata om. Så vi har delat upp sändningarna på 70-80-talsnostalgi i fredagssändningarna och mer dagsaktuella ämnen på tisdagar, säger Anders de la Motte.

Båda är prisade och framfångsrika deckar- och kriminalförfattare. Visst tar de upp krim i sin podd men snarare på ett berättande, roligt och lättsamt sätt.

– Vi har även andra ämnen, som vilka av Astrid Lindgrens sagokaraktärer vi ogillar, eller vilka badguys vi älskar i filmer och litteratur. Ett par dagar innan vi släpper ett nytt avsnitt annonserar vi om ämnet i sociala medier och det är ett bra sätt att engagera lyssnarna – vi får en massa förslag med motiveringar.

Vid något tillfälle har de suttit tillsammans i Stockholm och spelat in programmen men oftast sitter de på var sitt håll – Anders hemma i Lomma och Denise i sin lägenhet vid Karlaplan. Antingen sker det i ett direkt samtal via Skype eller med separata ljudspår som sedan skickas till en person i Los Angeles som klipper ihop dem till ett program.

– Det flyger över hela världen innan man hör det! Vi är välförberedda inför avsnitten och vill att de ska vara proffsiga som radioprogram. Det får inte vara som två sköna snubbar som bara snackar på, det är viktigt att lyssnaren inte känner sig utanför utan mer känner sig som den tredje kompisen i samtalet, säger Anders de la Motte.

Vid sidan av podden Lomma-Karlaplan fortsätter både Denise Rudberg och Anders de la Motte att skriva böcker. Anders släppte "Vintereld" i oktober och nu är han involverad i manusskrivande för tv-serier baserade på hans kriminalböcker. Nästa bok ska heta "Våroffer" och planeras komma ut i bokhandeln våren 2020.

Podden Lomma-Karlaplan hittar du här.

Publicerad 16 February 2019 00:00